Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Hatay ve Hataylılar lükslerine sahip çıkıyor…

İlimiz Hatay’ın lider olduğu üç ayrı sektör ise ne yazık ki insanların kendi lükslerine ayırdıkları paylarda gizli.

İlimiz Hatay Türkiye ortalamasını açık ara geçtiği ilk alan Gıda ve içecekler yer alıyor. Buna göre Türkiye ortalaması bireylerin bütçesinin yüzde 20.8’i iken bu rakam Hatay’da yüzde 25.2 olarak gerçekleşiyor ki bu Türkiye ortalamasının çok üzerinde.

Mobilya, ev aletleri ve bakım hizmetine ise Türkiye’de ortalama yüzde 6.4 pay ayrılırken yine bu rakam Hatay’da yüzde 6.8 olarak gerçekleşiyor.

TÜİK verilerine göre ilimiz Hatay, mobilya ve ev aletleri ile bakım hizmeti yanı sıra ulaştırma ve gıda ile alkolsüz içecekler dallarında Türkiye ortalamasının üzerinde yer alırken geri kalan her dalda ise ortalamanın çok altında yer alıyor. Bu da Hatay ve Hataylıların lükslerine ne denli sahip çıktıklarını ortaya koyuyor.

Eğitim, sağlık, haberleşme gibi insan yaşamında çok önemli olan noktalarda Türkiye ortalamasının çok altında para harcayan Hataylılar, iş mobilya, ev aletleri, bakım hizmetleri, gıda ve içeceklere gelince tam tersine ortalamayı altüst ediyor.

TÜİK verilerine göre: Türkiye’de yaşayan insanlar ortalama olarak sağlık hizmetleri için bütçelerinin yüzde 2.2’ni harcarken bu rakam ilimiz Hatay’da 1.9 olarak gerçekleşiyor.

Benzer şekilde sadece ülkemizde değil dünyanın herhangi bir ülkesinde önemi dahi tartışılamaz olan eğitim konusunda da gerideyiz.

Verilere göre Türkiye’de eğitime ayrılan kişi başı bütçe oranı yüzde 2.5 iken ne yazık ki bu rakam Hatay’da sadece 2.2 oranında.

Haberleşme Türkiye ortalaması 3.6, ilimiz Hatay’da 3.5, lokanta ve oteller Türkiye ortalaması 6.5, Hatay’da 4.5 olarak gerçekleşiyor.