Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Özdemir; basın mensuplarıyla buluştu…

CHP Defne Belediyesi Başkan Aday adayı Nidal Özdemir Kahvaltıda basın mensuplarıyla buluştu…

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP Defne Belediyesi Başkan Aday adayı Nidal Özdemir;

Gelen bir soru üzerine Dursunlu’da kurulması hedeflenen rüzgar tribünleriyle ilgili; normalde yenilenebilir enerjinin çok güzel olduğunu ancak yaşam alanlarımıza çok yaklaşan, yaşam alanlarımızı yaşanılmaz kılacak hiçbir projeye onay vermeyeceklerini, bu bağlamda rüzgar tribünleriyle tarım arazileri yok edilmek durumunda kalan Dursunlu halkının her zaman yanlarında olacağını söyledi.

“Konuşmasına teröre kurban giden şehitlerimizi anarak başlayan Başkan A. Adayı Özdemir’in açıklaması şöyle: Öncelikle 6- 20 şubat tarihinde yaşadığımız ve onbinlerce yurttaşımızın hayatını kaybettiği hepimizi derinden üzen yıkıcı depremde eşini çocuğunu akrabasını arkadaşını kaybedenler olarak hepimizin başı sağolsun vefat edenlere rahmet diliyorum.

 Yaşadığımız afet sonucu ve bir kış pazarında bize ayırdığınız zaman için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Demokrasilerin yerel yönetimlerin olmazsa olmazı yerel basın yerel gazetelerdir. Sizlerde birçok sorunla uğraşıyor ve hakettiğiniz değeri göremiyorsunuz. Yıllardır sahada olan bir sivil toplumcu, iş insanı, aktivist, Çevreci olarak yerel basın her zaman yanımızda olduğunu yenilemek isterim. Siz bizim sesimiz oldunuz, sesimizi kamuoyuna, yöre halkına duyurmamıza her zaman önayak oldunuz. Yerel basın aslında bir kentin gelişmesi ilerlemesi için orada demokrasinin gelişmesi, hayat bulması için en önemli unsurlardan biridir aynı zamanda.

Bildiğiniz üzere Defne Belediye Başkan Aday Adaylık başvurumu yapmış bulunuyorum. Öncelikle bu sürecin tüm Defne’ye ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne hayırlı olmasını diliyorum. Yaşanan bu acı süreçte Defne ılçemizi yönetmeye talip olan 27 aday adayıyız. İnanıyorum ki bu sürecin sonunda Defne için en doğru karar verilmiş olacak ve sonunda kazanan Defne’miz olacaktır. Bu sürecin CHP’ye, 2 ci 100.yılında Cumhuriyetimize ve Demokrasimize yakışır bir şekilde hakkaniyetle, nezaketle, doğruluktan ve ilkelerimizden şaşmadan ilerleyeceğine olan inancım tamdır. Defne’mizin kazanması için çalışacağımızı en başından belirtmek isterim.

İlimizden göç eden insanların geri dönmeleri, istihdamın  ve ekonominin canlanması, ilimizin yeniden ayağa kalkabilmesi için ivedilikle ÖZEL AFAT BÖLGESİ ilan edilmesi gereklidir.

Defne ilçemiz büyük ölçüde yıkıma uğrayan ancak yeniden kuruluşu için gerekli asli adımların atılmadığı yine büyük ölçüde kaderine terkedilen bir ilçemizdir. Baınma en acil ihtiyaçtır şu an literatürümüze yeni bir kelime kazandırmış bulunmaktayız. Defne DEPREM KONDU kent haline gelmiştir.

Geçtiğimiz günlerde rezerv alan ilan edilen Defnemizin merkezi diyebileceğimiz en yoğun yaşam alanları olan Armutlu Elektrik mahallesi, Akdeniz mahallesinde yaşayan vatandaşlarımız tedirgin ve birçok soru işareti ile karşı karşıya kalmış durumda. Yetki ve sorumluluk başka kurumlarda olsa bile bizler göreve geldiğimiz vakit halkımızın her derdini önemseyip yakından takip edeceğiz.

Yaşayacağımız bu seçim normal bir seçim olmamakla beraber Yüzyılın afeti olarak değerlendirilen ve ilimizde en çok etkilenen ilçelerimizden olan Defnenin geleceğini tayin edecek. Yaşadığımız büyük kayıplar ve derin acılar bizlere bir kez daha göstermiştir ki bilimi, tekniği, planlamayı ve denetimi dışlayan yönetim anlayışın sonucudur. Kentimizin sadece  deprem değil  diğer tüm doğal olayların afete dönüşmemesi için dirençli bilimsel  ve akılcıl önlemleri alacağız.

Yıllardır sahada olan, kendi yöresini, insanını, tarihini, tarımını, çevresel özelliklerini ve kaynaklarını iyi bilen, insan odaklı, katılımcı, şeffaf, Defne’nin geleceğine katkı sunmak isteyen, sorumluluk almak isteyen  donanımlı kadro ile birlikte deprem sonrası Defne’mizi yeşerteceğiz ve ayağa kaldıracağız.

Eğer bu görev verilirse yapacaklarımızı sizlerle paylaşacağım ve takipçi olmanızı talep edeceğim. Demokratik halkçı katılımcı şeffaf, adil ve hesap verebilir bir belediyecilik anlayışımız olacak.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Deprem Defne’ye olan bağlılığımızın yanında Defne’ye olan sorumluluklarımızı çok daha önemli bir hale getirdi. Biz bu sorumlulukla hepimizin içinde güvenli bir şekilde yaşamlarımızı sürdürebileceğimiz, afetlere dirençli, doğaya saygılı bir belediyecilikle nesilden nesile çoğaltarak, daha çok üreterek, zenginleşerek, paylaşarak yaşayacağımız bir Defne’yi ulusal, uluslararası fonlar ve farklı projelerle, kadın kooperatiflerine verilecek desteklerle yönetmeye talibiz. Toplumsal cinsiyete duyarlı, eşitlikçi, çevreci ve katılımcı belediyeciliği, doğduğumuz topraklar için, çocuklarımızın geleceği için kuracağız.                    Biz  Hepbirlikte DEFNE’nin yaralarını sarmaya, Defneyi Ayağa Kaldırmaya geliyoruz.

BİZ DEFNE’NİN GELECEĞİNİ BİRLİKTE İNŞA EDECEK OLANLARIZ

YÖNETİM ANLAYIŞIMIZ: KATILIMCI DEMOKRASİ

  • İnsanlar kaynaklardan eşit yararlanacak; kendisini, çevresini, geleceğini etkileyecek kararların alınma sürecine dahil olacak.
  • Halk çevresine sahip çıkacak, belediyenin karar, uygulama, denetim ve sürdürebilir gelişme fonksiyonlarına gönüllü katılacak.
  • Karar alma, kaynak kullanma, hizmet sunma ve kurumsal işleyişi sağlayacağız.
  • Kent Konseyi, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları aktif olacak.
  • Halka sürekli bilgilendirme yapacağız, şeffaf olacağız, güven tesis edeceğiz. Belediye kaynaklarının nereye harcandığını herkes görecek. Kimsenin kafasında soru işareti olmayacak, dedikodu mekanizması çalışmayacak.
  • Çevreye duyarlı, insan odaklı gelişmeyi, yaşam kalitesini esas alacağız.
  • Stratejik Plan, karar alma sürecindeki temel dokümanımız olacak. Bu dokümanı istişare tabanındaki tüm paydaşlar, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler ile ortak akıl yürüterek oluşturacağız. Böylece katılımcı demokrasiye geçişin ilk adımı atılmış olacak.
  • Daimi bir çağrı merkezi 7/24 vatandaşın şikayet ve taleplerini alacak, raporlayacak, belediye bürokrasisine sunacak ve geri dönüşleri vatandaş ile paylaşacak. Halk; telefon, e-posta, whatsapp, Messenger mesajı ya da benzeri yollarla ileteceği konularda bilgilendirilecek (Bu çağrı merkezi aile içi şiddet, kadına ve çocuğa şiddet, çocuk yaşta evlilik vb sorunlara müdahale konularında da hizmet verecek)

HİZMET PROJELERİMİZ

  • Barınma sorununu çözmek, afete dayanıklı sağlıklı yaşam alanları için kurumlar arası diyalog kuracağız.
  • Halkın temiz ve içilebilir musluk suyuna kavuşması için Hatsu ile işbirliği yapacağız.
  • Tarımsal üretimi destekleyecek, kooperatifler aracılığı ile istihdamı artırıp, ucuz ve sağlıklı gıdaya erişim sağlayacağız.
  • Yerel kalkınma projelerimizle iş imkanları yaratacak, kişi başına geliri artırarak madden ve manen düzelme sağlayacağız.
  • Deprem sırasında ve sonrasında yaşanan travmaların tedavisi için ücretsiz psikolojik destek sağlayacak projeleri hayata geçireceğiz.
  • İstihdam Ofisi açarak, iş arayanlarla işverenler arasında köprü kuracağız.
  • İş arayanlara mesleki eğitim vererek iş bulmalarını kolaylaştıracağız.
  • Kalkınma vizyonumuzda ilk sırada turizm olacak. Turistik merkezlerimiz ve tarihi mekanlarımızı hızlı dokunuşlar ve gastronomi desteği ile turizme yeniden kazandıracağız. 
  • Arkeolojik sit alanlarını ve kültürel miraslarımızı koruyacak, dünyaya tanıtacağız.
  • Okullarda öğrencilere bir öğün yemek desteği vermek için devletle ve sivil toplumla her türlü iş birliğini geliştireceğiz.
  • Gençler için her mahalleye, içinde ücretsiz internet, ücretsiz çay ve kahve, kütüphane, ders çalışma ve sosyalleşme alanı bulunan merkezler yapacağız.
  • Yaşlıların sağlık kontrolleri, hastane randevuları ve ulaşımları, ilaç temini, kişisel bakımları, yalnız yaşayana ve ihtiyaç sahibine ev temizliği belediye tarafından sağlanacak.
  • Halkın basketbol, hentbol, voleybol oynayabileceği açık spor alanları oluşturacağız.
  • Şiddet gören kadınlara, yoksullara ve evsizlere sığınma evleri yapacağız. Bu evlerde kalanlara iş, beceri ve meslek kazandırma programları uygulayacağız.
  • Engelliler, bakıma muhtaç olanlar, yatalak olanlar, yalnız yaşayan yaşlıların evlerine hizmeti götüreceğiz. Evde sağlık hizmeti sunacağız.
  • Kent içinde engelli ulaşımını ve hareketini kolaylaştıracak tasarımlar yapacağız, araçları hizmete sokacağız.
  • Belediye yönetiminde ve belediye çalışanlarında en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulayacağız.
  • Yeni doğum yapan kadınlara “anne-bebek çantası” vereceğiz. Bu çantada anne ve bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler olacak (Bebek yıkama seti, bebek bezi, bebek yikama leğeni, bebek sabunu, ateş ölçer, hastane çıkışı, bebek battaniyesi, biberon, ıslak mendil…)
  • Sokak hayvanlarının beslenmesi ve barınması için destek vereceğiz.
  • Kadın sağlığı için ücretsiz hizmet verilen özel merkez açacağız. Ayrıca gezici sağlık araçlarımız kırsal alanlardaki kadınlara ulaşarak testler yapacak.   

İDARİ REFORM ÇÖZÜMLERİ

ŞEFFAF BELEDİYECİLİK

  • BELEDİYE HESAPLARININ BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ, ULUSLAR ARASI BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİNE DENETLETİLMESİ SURETİ İLE HALKIMIZIN BİLGİSİNE SUNULMASI
    • İHALELERİN, MECLİS VE KOMİSYON KARARLARININ, İMAR PLANI DEĞİŞİKLİKLERİNİN İNTERNET SAYFASINDA AÇIKLANMASI
    • İMAR BİLGİ SISTEMİ OLUŞTURULARAK, TÜM DEFNE’ NIN UYGULAMA İMAR PLANLARININ İNTERNET UZERİNDEN DEFNE HALKINA SUNULMASI.

KATILIMCI DEMOKRASİ

  • YAPILACAK HER UYGULAMANIN ÖNCE HALKIN ONAYINA SUNULMASI.
    • BAŞTA BAŞKAN OLMAK ÜZERE BELEDİYE YETKİLİLERİ, HALKIN DİLEKLERİNİ BİRE BİR DİNLEMEK SURETİ İLE HALKIN AYAĞINA GİDEREK ONLARI DİNLEMESİ.
    • DEFNELİYİ, AKTİF OLARAK PLANLAMA VE KARAR VERME SURECİNE DAHİL EDEREK VE BİREY OLARAK KENDİLERİNİ, KOMŞULARINI, ETKİLEYECEK TÜM KONULARDA SÖZ HAKKINA SAHİP OLMALARININ SAĞLANMASI.

SİVİL İNİSİYATİF

  • Projeler üretecek düşünce kulüpleri kurulması teşvik edilecek. Bu konuda Meslek odaları, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler ile işbirliği yapılacak.

ULAŞIM – Trafik ve ulaşım işkencesi için somut çalışmalarda yer alınacak

Bağlantı ve kavşak yolları,mevcut hatlar ile trafik sorunu Büyükşehir Belediyesi ile koordineli bir çalışma ile çözülecek.

SAĞLIK – Defne Devlet Hastanesi açıldı

Defnelilerin hayali olan devlet hastanesi açıldı. Sağlık bakanlığı ile görüşmeler sağlanacak ve sağlık ocaklarının konteynırdan çıkarılıp  sayısı artırılaması için gerekli görüşmeler sağlanacak.

DEPREM – Depreme dayanıklı yaşam alanları için kurumlar arası diyalog kurulacak.

  • KÜLTÜR / SANAT – Sanatın sesi duyulacak yaralar sarılacak.

Uluslararası kültür-sanat festivali yapılacak. Parklar, sokaklar, “sanatın sesi” duyulacak Defne yaralarını sanatla da saracak.

  • İNTERNET – Gençler için ücretsiz internet bulunan sosyalleşebilecekleri alanlar yaratacağız.
  • ÇEVRE – Daha çok yeşil alan olacak
  • ALTYAPI – Defne hak ettiği altyapıya kavuşacak
  • KADINLAR – Kadınlar için danışma merkezi açılacak
  • Kadınların hukuk, iş, eğitim, aile, çocuk konularında danışmanlık alacağı bir merkez kurulacak. Şiddet gören kadınlar için sığınma evi açılacak.
  • SOKAK HAYVANLARI –
  • Sokak hayvanları sorunu sağlıklı bir yapıya kavuşturulacak.
  • GÜNLÜK YAŞAM – Herkes için küçük ölçekli  spor yapabilecek alanlar yaratılacak
  • Başta gençler, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere tüm Defneliler için spor alanları, GENÇLER – Gençlere sahip çıkıyoruz
  • Kütüphane, kültür sanata dönük bölümleri ile hizmete açılacak.
  • DAHA FAZLA HİZMET – Merkezi yönetim ve Büyükşehir ile işbirliği yapılacak
  • Merkezi yönetim ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin imkan ve hizmetlerinden ilçemizin daha çok pay alması sağlanacak. Bu konuda tüm işbirliği fırsatları değerlendirilecek.”

Son olarak basın mensuplarının sorularını cevaplayan CHP Defne Belediyesi Başkan Aday adayı Nidal Özdemir; gelen bir sorı üzerine Dursunlu’da kurulması hedeflenen rüzgar tribünleriyle ilgili; normalde yenilenebilir enerjinin çok güzel olduğunu ancak yaşam alanlarımıza çok yaklaşan, yaşam alanlarımızı yaşanılmaz kılacak hiçbir projeye onay vermiyeceklerini, bu bağlamda rüzgar tribünleriyle tarım arazileri yok edilmek durumunda kalan Dursunlu halkının herzaman yanlarında olacağını söyledi.