Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Güzelmansur; İktidar Esad’la Barışmaya mı Planlıyor…

ASİ NEHRİ DOSTLUK BARAJI’NIN BİTİŞ SÜRESİ NEDEN ÖNE ÇEKİLDİ?

AKP iktidarı Esad ile ilişkilerinin iyi olduğu dönemde, Suriye ile, Asi Nehri üzerinde Dostluk Barajı kurmayı planlamıştı.

2011’de temeli atılan proje, Esad’la ilişkiler 180 derece değişince rafa kaldırılmıştı. 2011 yılından beri, baraj için kamu yatırım programlarına sembolik ödenekler konuldu, bitiş yılı her yıl uzatıldı.

Ancak 2022 yatırım programında barajın bitiş süresinin 1 yıl öne çekilmesi kafaları karıştırdı. Konuyu gündeme getiren CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur iktidara “Esad’la barışmayı mı düşünüyorsunuz” diye sordu.

CHP’li Güzelmansur Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2022 Kamu Yatırım Programında yer alan Hatay’daki projelerin neredeyse tamamının bitiş süreleri yeterli ödenek tahsis edilmediği için uzatıldı ancak Türkiye ile Suriye’nin Asi Nehri üzerinde birlikte kurmayı planladığı dostluk barajının bitiş yılı bir yıl öne çekilmiş. Bu barajla Amik Ovası’ndaki araziler ve yerleşim yerleri taşkından korunacaktı. 2011’de temeli atıldı, 2012’de bitirilecekti. ‘Kardeşim Esad’ düşman ilan edilince bu proje de rafa kaldırıldı, ödenek tahsis edilmedi, bitişi de her yıl uzatıldı. Geçen yılki yatırım programında “2027’de bitecek.” yazıyordu, bu yılki programda ise “2026’da bitecek.” denilmiş. Bu nasıl olacak? İktidara soruyorum: Esad’la barışmayı mı düşünüyorsunuz, yoksa yatırım programı atmasyonla mı yazılıyor?”