Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Bakan Koca’dan virüsten korunma önerileri…

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, yaklaşık 20 aydır, ülkemizdeki “koronavirüs vakaları, korunma, mücadele ve tedavisi” ile ilgili, her biri ayrı önem taşıyan önerilerine yenilerini ekledi.


İşte, Bakan Koca’nın, her biri neredeyse altın değerindeki önerileri, paylaşımı:


-Vakaların yaş ortalaması düştü. Artık yarıya yakını 30 yaş altında. Aşılama sonucunda hastane kapasitemiz zorlanmıyor. Yoğun bakım üniteleri ile servislerde yatan Kovid-19 hastalarının çoğunluğunu halen yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar oluşturuyor.


-Hastalarımızın “Aşınızı olun!” uyarılarına kulak verin. Bilim insanları virüsü, hastalığı ise asıl yaşayanlar biliyor. En çok da, hiç aşı olmayanlar veya aşılarını eksik bırakanlar. Lütfen bugün aşınızı yaptırın.


-Aşılarını yaptırdığı halde Kovid-19’a yakalanan ve hasta olan da var. Ama hiçbiri keşke aşı olmasaydım demedi. Aşı hakkında en gerçekçi fikre sahip olanlar Kovid-19’u aşı yardımıyla atlatanlardır. Lütfen bugün aşınızı yaptırın.


-84 Milyonun huzurunda her gün vefat haberi vermenin insana neler hissettirdiğini bilemezsiniz. Sağlık bakanı ve yol arkadaşınız olarak, salgın tedbirleriyle aşı konusundaki çağrılarıma lütfen kulak verin. Bugünlerde vefat sayımız 200’ün üzerinde.


– Zamanı geldiği, hatta üzerinden haftalar geçtiği halde 3. doz aşısını yaptırmamış olan yaklaşık 5 Milyon kişi var. Bu grupta olanlardan hastanede yatanlar var.


-İnaktif aşı tercih edenlerin üçüncü dozu yaptırmalarını ısrarla talep ediyoruz. Üçüncü doz, koruma kalkanı dozudur.


-Vakaların yaş ortalaması düştü. Artık yarıya yakını 30 yaş altında. Aşılama sonucunda, hastane kapasitemiz zorlanmıyor. Yoğun bakım üniteleri ile servislerde yatan Kovid-19 hastalarının çoğunluğunu halen yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar oluşturuyor.


-Gençler, çok daha az oranda hasta olsalar da, büyüklerine karşı sorumlulukları var. Yeni dönemde virüsün daha ziyade gençler üzerinden yayıldığı biliniyor. Bu nedenle, hem sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturmak, hem de aile çevrelerini korumak için aşılarını yaptırmalıdırlar.


-65 yaş üstü, salgının ilk döneminde kısıtlamalara ciddiyetle uydu. Şu anda bir kısıtlama bulunmuyor, ama risk grubunda olduklarını unutmamalıdırlar. Aşılarını tamamlamaları ise hayati derecede önemlidir. Aşı, eğer tamamlanmamışsa, sağlayacağı koruma sınırlıdır.


-Toplum bağışıklığı elde edilene kadar, maalesef yayılım devam edecek. Şu an, aşılanma oranının seviyesi aşı olmayanlar için güvence değildir. “Nasılsa başkaları aşı oldu, ben olmasam da olur” düşüncesi yanlıştır. Aşı, birinci derecede, aşı olan kişileri koruyor.


-İkinci doz ve hatırlatma dozu aşılarının zamanı gelen çok sayıda vatandaşımız var. Vakit kaybetmeden aşılarını tamamlamaları gerekmektedir. Bu, önce kendileri, sonra tüm toplum için hayati önemde bir davranıştır.
Salgınla mücadelede, sağlığınız için kararlı ve ısrarcıyız.