Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Diş Hekimleri:Emeklilik Gelirimizle Geçinemiyoruz…

14 Mart Tıp Bayramı’nda verilen vaatlerden bıktık. Yıllarca en zor koşullarda görevini yapan sağlık emekçilerini, emeklilikte, yoksulluk, hatta açlık sınırının altında geçinmeye mecbur edenler, gelecekte sağlıklarını tehlikeye atmaktadır. Sağlık emekçileri olarak, emeklilik gelirlerimizle geçinemiyoruz.”

Aktif çalışan Diş hekimleri, alacakları emekli maaşı ile geçinemeyeceklerini savundu. Hatay Diş hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin ve Yönetim Kurulu üyeleri ile meslek mensupları açıklamasında, 03.08.2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7146 sayılı Torba Yasa uyarınca, 1.1.2019 tarihinden itibaren, emekli hekimlerden bazılarına aylık 1500-2000 lira tutarında ilave ödeme yapıldığı hatırlatılarak, bu tarihten sonra enflasyonla eriyen emekli sağlık çalışanlarının maaşlarına herhangi bir iyileştirme yapılmadığı hatırlatıldı.

Emekli diş hekimlerinin, adeta yoksulluk sınırının altında bir gelirle geçinmek zorunda bırakıldığı görüşüne yer verilen Hatay Diş hekimleri Odası açıklamasında, özetle şöyle denildi: “Emekli aylıklarının, emsalleri ile kıyaslanamayacak ölçüde düşük olması sebebiyle, sağlık çalışanları, emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalmaktadır.

Getirilen ilave ödeme miktarı, emekliyi çalışmaktan alıkoyabilecek bir miktar değildir. Bu bakımdan, söz konusu ilave ödemeden yararlanmak için çalışmama şartının getirilmesi doğru değildir. Kaldı ki, ülkemizde yürütülen sağlık politikası sebebiyle, her geçen gün hasta sayısı daha da artmakta, bu yoğun talebe cevap verebilmek için daha çok sağlık çalışanına gereksinim duyulmaktadır.

Sağlık çalışanlarının maaş ve emekli aylığına etki edecek 3600-7200 Ek Göstergenin uygulan-ması ve Özel Hizmet Tazminat oranlarının yükseltilmesiyle, maaşlarda en az %150 oranında artış talep ediyoruz. Sağlık Emek Meslek Örgütleri olarak, buradan tekrar belirtiyoruz.

Bu nedenle, emeklilere ilave ödeme yapılması için ‘hizmetten çekilmelerini şart koşmak’, mevcut çalışanların iş yükünün daha da artmasına veya çalışmayı sürdürerek olağanüstü düşük emekli maaşını almayı sürdürmelerine sebep olacaktır.

Son dönemde, bu ülkede; çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken, her yerden ‘geçinemiyoruz’ sesleri yükselmektedir. Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Emekli hekimlerin %30’unu oluşturan BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı 2.500-4.000 TL arasında olup, ücretler, maalesef açlık sınırının da altında kalmıştır.