Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Yayladağı Tarihine Işık Tutuldu…

Yayladağı Belediyesi tarafından “Yayladağı Tarih ve Kültür Sempozyumu” düzenlendi. Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın’ın ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyuma Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Yayladağı İlçe Kaymakamı Ömer Faruk Gökçe, AK Parti Hatay il Başkanı Adem Yeşildal, Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı. Program 3 oturum olarak gerçekleştirildi.

Yayladağı Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda Prof. Dr. Ali Arslan öncülüğünde gerçekleştirilen “Milli Mücadele’nin En Güney Cephesi: Yayladağı” kitabını görkemli bir şekilde tanıtımını yaptı.

KENDİ YAKIN GEÇMİŞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPMAMIŞ

Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu; “Üniversitemiz kendiyle ilgili çok az çalışma yapmış. Hocalarımız tez konusu araştırmasında bilinen medyatik çalışmalar yapmış, ama kendi yakın geçmişiyle ilgili çalışma yapmamış.Hatay’ın jeopolitik konumu, coğrafi konumu itibariyle o tarihe baktığımızda anavatana katıldığını ve ne kadar önemli bir il olduğunu görebiliyoruz.” Dedi

BU SEMPOZYUM EKSİK KALAN BOŞLUKLARI DOLDURMAK İÇİN BÜYÜK BİR ADIM OLDU

Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın programda yaptığı konuşmasında; “Bizlerde Yayladağı Belediyesi olarak bu çalışmayı yapmadan önce hep aklımızda gerçek anlamda yakın tarihimiz milli mücadele hakkında eksik bilgilerle ifade etmek durumunda kalıyoruz. Bu sempozyum eksik kalan boşlukları doldurmak için büyük bir adım oldu.

Antakya’nın işgalinden ortalama 3 yıl sonra işgal edilmiştir. “1918 yılında Kudüs, Şam, Halep,Antakya ve Antep’i işgal eden İngilizler, Yayladağı’nı İşgal edememişlerdir. İngilizlerin 1 Kasım 1919’dan itibaren Hatay dâhil olmak üzere bu bölgeleri Fransızlara devretmelerine rağmen Yayladağı’na Fransızlar 2.5 yıl işgal edememiştir. Bunun sebebi o zaman ordu denilen Yayladağı’nda faaliyet gösteren Kuvayı Milliye ve onun kurduğu idari yapıydı. Fransızlar ancak 22 Temmuz 1921 tarihinde Yayladağı’nı işgal edebilmişlerdir.

Yayladağı insanlık tarihinin başladığı coğrafyada Antakya ile Şam, Kudüs arasındaki zorlu ama en kestirme yol üzerinde olup bundan dolayı tarihi de çok eskilere dayanmaktadır” şeklinde konuştu. Sempozyum milli mücadelenin en güneyindeki cephenin Yayladağı olduğu ilmi olarak tescil edilen isim oldu.Program, konuşmaların ardından kitap dağıtımı ve hatıra fotoğraflarıyla son buldu.