Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Turunçlu Arıtma Tesisi…

İlimiz Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde, taşınması yılan hikayesine dönen arıtma tesisi konusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşuldu.


MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Büyükşehir Belediyesi’nin, şikayet konusu olan ve halkın sağlığını tehdit eden tesisi başka yere taşımamakta direndiğini söylerken, aynı Komisyon’da olan CHP’li Suzan Şahin ise, MHP’li Vekil’in yanlış, yanıltıcı ve eksik bilgi verdiğini öne sürdü.


MHP’li Lütfi Kaşıkçı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bütçesi görüşülürken yaptığı açıklamada, Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan arıtma tesisinin çevre ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu ifade etti. Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından bu tesisin şehir dışına çıkarılmadığını söyleyen MHP’li Vekil Kaşıkçı, Bakanlık’tan, Bakanlık imkanlarıyla bu tesisin şehir dışına taşınmasını istedi.


Gelişme üzerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olan Hatay CHP Milletvekili Suzan Şahin, MHP’li Vekil’in eksik ve yanıltıcı bilgi verdiğini öne sürdü.
Suzan Şahin’in açıklamaları şöyle:


“Sayın Bakanım, biraz önce Hatay Milletvekilimiz Sayın Lütfi Kaşıkçı, -Hatay’da, Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediyesi, çevre ve sağlık konusunda milletimizin taleplerini karşılamıyor- diye size şikayette bulunmuş.
Hem mevkidaşıma bir cevap, hem de size doğru bilgi aktarımı yapmak isterim. Mevkidaşım, eksik ve yanıltıcı bir bilgiyle karşınıza çıkmış. Mevcutta işletilmekte olan Antakya Atık su Arıtma Tesisi, 1989 yılında tamamlanarak işletmeye alınmış olup, ekonomik ömrünü tamamlamıştır. İstiap haddini aştığı zaman da koku yapıyor.
2019 yılında, Devlet Su İşlerine yazı yazılmış, taşıma için. Devlet Su İşleri, izin vermemiş. Arıtma tesisine atık su taşıyacak olan kolektör hattının Asi Nehri şevinden geçirilmesi savı, önerisi üzerine, Asi Nehri’nin uluslararası nehir olması sebebiyle de, Devlet Su İşlerinde gerekli yazışmalar yapılmış, buna da olumsuz görüş vermiştir, 15.11.2019 ve 17.10.2021 tarihli yazılarla.


Asi Nehri, Devlet Su İşleri sorumluluğunda olduğundan, bizim müdahale hakkımız da bulunmamaktadır. Bunun üzerine, Hatay Büyükşehir Belediyesi, İleri Teknoloji Membran, Bioreaktör Sistemi son teknolojiyle, kapalı inşa yapılar olacak şekilde arıtma planlanmış, yapısı planlanan proje de İller Bankası’nda onaylanmış, Çevre Bakanlığınız tarafından da uygun görülerek ÇED Olumlu Belgesi alınmıştır.


Tesis, Antakya ve Defne ilçesinin 56 Mahallesine ait kanalizasyon şebekesini toplayacak olup, projelendirme aşamasına yapılan nüfus projektörüne göre birinci kademede 415 bin, ikinci kademede de 555 bin nüfus kapasitelidir. 2022 programına alınmış, bir aya kadar yapım, ihaleye çıkacak, Asi Nehri’ne de yaz aylarında cansuyu sağlayacaktır ve canlı yaşamını destekleyecektir.


Bu arada, yedi yıl içerisinde, Hatay Büyükşehir Belediyemiz, daha önce Hatay’da 2 arıtma tesisi varken, 13 arıtma tesisi yapmıştır. Bu, 14’üncü arıtma tesisimiz olacaktır.


Soruyorum… Bu bakımdan; bitmemiş yolları, bitmemiş arıtmaları, bitmemiş barajları ‘yaptık’ deyip yapamayanların takibini yapmasını rica ediyorum, Sayın Lütfi Kaşıkçı’dan. Bu arada, mevcut barajlarımızın da bitirilmesi için gerekli, hassasiyeti talep ediyorum.”