Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Türkiye’de, üçüncü aşı zamanı gelip de aşısını yaptırmayan üç milyon kişi var…

Sağlık Bakanlığı, koronavirüsle mücadelede aşılamanın koruyucu olarak önemini her gün farklı mesajlarla anlatmaya, halkı bilgilendirmeye devam ederken, dün açıklanan bir veri adeta dudak uçuklattı. Türkiye’de, üçüncü aşı zamanı gelip de aşısını yaptırmayan 3 milyon kişi var. Kaba bir deyimle, bu insanlar, koronavirüse yakalanabilir, koronavirüs bulaştırma oranı da yüksek olanlar!


Sağlık Bakanlığı’nın, dikkate değer bu mesajı şöyle:


“Yaklaşık 3 milyon kişi, zamanı gelen üçüncü doz aşısını henüz yaptırmadı. Bilim insanları, üçüncü dozu, ‘Koruma Kalkanı Dozu’ şeklinde adlandırıyor. Üçüncü doz aşınızı yaptırın. 18-59 yaş arasında ve sağlıklıysanız, 3. doz için Turkovac da tercih edebilirsiniz.”



Sağlık Bakanlığı, anne adaylarıyla ilgili, ilginç ve düşündüren bir istatistik de yayınladı. Resmi bilgi ve istatistik şöyle:


“Gebe ölümleri, 2020’de, salgın öncesi yıla göre %52 artmıştı. Bu yılsa, geçen yıla oranla %50 daha fazla anne adayını kovid-19 sebebiyle kaybettik. Kaybettiğimiz gebelerin %99’u aşısızdı. Gebelerde aşılanma oranı maalesef oldukça çok düşük.



Sağlık Bakanlığı, ilimiz Hatay ile ilgili aşı verisi de yayınladı. Buna göre Hatay’da, Pazar akşamı itibariyle, 18 yaş üzeri nüfusun % 74,45’ü aşısını yaptırdı. Oysa aşı haritasında hedef belirlenen mavi renge kavuşabilmek için toplam nüfusun % 75’nin aşılanması gerekiyor. Hatay, bu kritik sınırın % 0,6 gerisinde.


Günde ortalama % 0,1 ile % 0,1,5 oranında aşılama yapılabilen ilimizde, hedef renk olan mavi renge dönüşebilmenin hafta sonunda mümkün olabileceği öngörülüyor.