Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

TKDK 359 milyon lira bütçeli projesini kabul etti…

TKDK İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, projelerin yatırıma dönüşmesiyle Hatay’ın hem katma değerine hem de istihdamına katkı sağlanacağını söyledi.Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Hatay İl Koordinatörlüğü 359 milyon lira bütçeli 73 yatırım projesini kabul etti.

Başvuru kabulü tamamlanan projelerin çok kısa sürede hazırlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Koordinatörü Dr. Savaş Özgürsoy, söz konusu projelerin incelemelerinin başladığını ve en kısa sürede tamamlanıp kurum merkezinin onayına sunulacağını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 14 Ocak 2022 tarihinde ilan edilen 11. Çağrı Dönemi 25 Mart 2022 tarihinde sona erdi. TKDK Hatay İl Koordinatörlüğü’ne yapılan başvurularda, kabulü yapılan 73 yatırım projesinin toplam bütçesi 359 milyon TL olarak gerçekleşti.

Hatay’ın tarımsal üretimde önemli bir merkez olduğunu hatırlatan Özgürsoy, “Şehrimizin tarımsal potansiyeli ve çeşitliliği projelere de yansıdı. Mantar üretim tesislerinden biber salçası üretimine, arıcılık desteklerinden reçel-pestil üretimine, kırsal turizm yatırımlarından zeytin salamura ve zeytinyağı işleme tesislerine, tıbbi aromatik bitki ve çiçek seralarından meyve sebze kurutma ve konserve tesislerine, pelet yakıt üretim tesislerinden yenilenebilir enerji yatırımlarına kadar geniş bir alanda yatırım projeleri alındı.

İncelenen projelerin yatırıma dönüşmesiyle birlikte Hatay’ın hem katma değer hem de istihdamına katkı sağlanacak. Söz konusu yatırımlara yüzde 65 hibe desteği verilecek. Bunun yanında KDV, ÖTV, gelir ve kurumlar vergisi muafiyetlerinden de yararlanılacak. Yatırımcılarımıza ayrıca yatırıma başlarken avans ödemesi de yapılacak” dedi.

Yeni hibe programında yeni sektörlerde desteklenecek. İl Koordinatörü Özgürsoy, 2021-2027 yılları arasında uygulanacak IPARD III Programı’nın önümüzdeki süreçte uygulanmaya başlanacağını anımsattı. IPARD IІІ destek programı kapsamında halen desteklenen, ahır ağıl ve kümes yatırımları, su ürünleri işleme, meyve sebze işleme paketleme tesisleri, soğuk hava depoları, mandıra, et işleme, kesimhane, kırsal turizm, yerel gıda ürünleri işleme tesisleri, tıbbi aromatik bitkilerin işlenmesi paketlenmesi, süs bitkileri ve fidancılık, arıcılık, el sanatları ve kültür balıkçılığının yanı sıra yeni eklenecek sektörlerin de desteklenmeye başlanacağını dile getirdi.