Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Suzan Şahin; Türkiye’de Suriyeli iş adamları firmalar kuruyor…

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Suriye krizinin ilimize getirdiği dezavantajlar ve bununla ilgili yapılması gerekenler, çözüm önerileri noktasında açıklamalarda bulundu.

 CHP Milletvekili Suzan Şahin, 1 milyon 600 olarak açıklanan Hatay nüfusun, 11 yıldır misafir edilen Suriyelilerle birlikte aslında 2,5 milyonu bulduğunu, ancak ödeneğin açıklanan nüfusa göre gönderildiğine dikkat çekti.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Suriye’den en fazla göç alan ve etkilerinin en ağır hissedildiği bir kentte yaşadıklarına işaret ederek “Bir de bizim çok özel bir durumumuz var, diğer illerden farklı olarak Nüfusumuz 1 milyon 600 bin civarında nüfusa sahibiz biz.

Resmi olarak 400-500 bin Suriyeli nüfusumuz var ama gerçek nüfusları 1 milyona yakın. Bu bir milyon nüfusa da hizmet veriyoruz. Ulaşımda, kanalizasyonda, suda, sağlıkta, çevrede, parklarda, okullarda her yerde hizmet veriyoruz. Bize ödenek ayrılırken 1.600.000 nüfusa bakılarak ödenek gönderiliyor, 2.500.000 nüfus vardır denmiyor. Misafir diyoruz Suriyeliler ama 11 yıl oldu, o zaman misafir misafirliğini bilmeli, biraz müsaade istemeli ya da buna bir formül bulmalı iktidarımız. Ya onları barış içerisinde kendi ülkelerine gönderilmeli ya da en fazla yaşadıkları şehirlere katkı sunmalı” diye konuştu.

Suriye krizinin bu şehre getirdiği dezavantajlara da değinen CHP’li Şahin “Mesela ticaret konusunda da bir şeyin farkında mı insanlar bilmiyorum. Türkiye’de Suriyeli iş adamları firmalar kuruyor, en çok Mersin’de Hatay bölgesinde firmaların yoğunluğu var.

Bu firmalar bizim şu anda yaptığımız ticaretin yüzde otuzunu yapıyor. Yani ticaretimizin yüzde 30’unu Suriyeli firmalara kaptırmış durumdayız. Hem bizim ticaretimizi alacaklar hem bize gelen yatırımında 30-40’ını Suriyelilere hizmet olarak vereceğiz. Bu önemli bir sorun ve ivedi bir şekilde çözülmeli, bu konuda pozitif ayrımcılık istiyoruz. Suriyelilerin yoğun yaşadığı bu şehirlere hizmetin geri kalmaması için gönderilen ödenekte, misafir nüfusun da dikkate alınması gerekir” şeklinde konuştu.