Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Şehit Serkan Talan MTAL öğrencilerinden SAR-KOB buluşu…

İlimiz Defne ilçesi Şehit Serkan Talan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ile öğrencileri, deniz ve göllerde boğulma ile kayıp olaylarına karşı kullanılmak üzere, su üzeri arama kurtarma robotu yaptı. AFAD teşkilatı için yapılan çalışmada elde edilen robotla, kayıp kişinin yerinin hızlı ve güvenli şekilde tespit edilmesi amaçlanıyor.

Defne ilçesi Samandağ yolu üzeri ,Müdür Birol Gezer öncülüğündeki; Mustafa Gül, Sabri Can Bozdemir, Umut Bal, Hüseyin Sönmez, İlkcan Dolucan, Nurullah Sarı ve Bölüm öğrencilerinden oluşan Elektrik Elektronik ARGE ekibinin eseri “robot kurtarma botunun” pratikteki denemelerinden de olumlu sonuç alındığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Şehit Serkan Talan MATL Müdürü Birol Gezer’in koordinesindeki proje ekibinin çalışmaları sonucunda, geçen yıl başlatılan çalışmalar kapsamında, 180 santimetre boyunda ve “SAR-KOB” adı verilen arama kurtarma botu geliştirildi. Drone sistemi ve kablosuz kontrol mekanizması ile desteklenen botla, kayıp kişilerin yerinin hızla tespit edilmesi hedefleniyor.

Proje ekibinin, robot kurtarma botu ile ilgili açıklaması şöyle:

“Gerek canlı, gerekse cansız kayıp insana en kısa süre içerisinde ulaşabilme çabasındayız. Şu an geldiğimiz aşamada, su altı ve su üstü görüntüleme yapabiliyoruz. Sonar sistemimiz çalışıyor. Halen üzerinde geliştirmekte olduğumuz kısımları var. İyi yönde ilerliyoruz, devamını mutlaka getireceğiz. Projenin, Eylül ayına kadar tamamlanmasını hedefliyoruz. Daha sonra seri üretime geçilerek, su üstü arama kurtarma botlarını, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri ile AFAD ekiplerine teslim edeceğiz.”