Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Şahin: Kanser Türkiye’de ölüm nedenleri arasında yer alan çok ciddi bir illettir…

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, artan hava kirliliği ve kanser oranları sonrası Hatay’da kanser vakalarının artmasının sebebini ve alınan tedbirleri Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Şahin TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, ‘‘Kansere bağlı ölümlerden en çok etkilenen iller arasında Hatay da yer alıyor. Hatay’da, organize sanayi bölgeleri, termik santraller, demir çelik fabrikaları, gübre fabrikaları ve diğer sanayi tesislerinin yoğun olarak faaliyet göstermesi hava kirliliğini arttırmakta ve ortaya çıkan hava kirliliği insan ve çevre sağlığını tehdit eder düzeye ulaşmaktadır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan il çevre durum raporlarında da Hatay için hava kirliliğinin önemli bir sorun olduğuna dikkat çekilmektedir. Unutulmamalıdır ki kanser Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan çok ciddi bir illettir.’’ ifadelerini kullandı.

Artan kanser vakalarına ve Hatay’ın en riskli iller arasında olması durumuna karşılık kanser taramalarında önemli bir kuruluş olan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) yeterli sayıda ve yaygınlıkta olmadığını vurgulayan Şahin, ‘‘Hatay’da 4 adet KETEM ve 2 adet Sağlıklı Hayat Merkezi içerisinde KETEM olmak üzere toplamda sadece 6 merkezde (Antakya, İskenderun, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Defne) hizmet verilmektedir.

Nüfus ve yoğunlukları düşünüldüğünde Arsuz ve Samandağ’da da KETEM kurulmalı. Arsuz ve Samandağ’a KETEM kurmak için girişimlerde bulanacak işin peşini bırakmayacağız. Halk sağlığı her şeyden önemlidir.’’ dedi.