Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Nejdat Sin; Ülke ihracatımızı olumsuz etkiliyor…

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Samandağlı İş adamı Nejdat Sin, Hatay’da düzenlenen toplantıda, “Kalıntılı bir şekilde ihracatı yapılan ürünlerin geri dönmesi, ülke ihracatımızı olumsuz etkiliyor” dedi ve üreticileri uyardı.

Antakya Anemon Otel’de gerçekleştirilen Yaş Sebze Meyve Sektörü Değerlendirme Toplantısı’na; AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, Antakya Gümrük Müdürü Ünsal Yıldırım, Hatay Ticaret İl Müdürü Halit İmrek, Reyhanlı Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, ihracatçı firmaların yöneticileri, yaş sebze ve meyve üreticileri, ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayileri ve diğer sektör paydaşları katıldı.

Zehirli kimyasal kullanmadan, temiz ve sağlıklı gıda tüketilebileceğini ifade eden çevrecilerin sıkça gündeme taşıdığı, Türkiye’de her dönem ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkan pestisit konusu, Hatay’da gerçekleştirilen Yaş Sebze Meyve Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda ele alındı.

Yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Türkiye’de koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) de bu kapsamda harekete geçti, son aylarda ilaç kalıntısı veya bitkisel hastalık nedeniyle portakal, yaş üzüm, taze biber, mandalina, nar ve limon ihracatında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla, yaş meyve ve sebze ihracatının lokomotif illerinden Hatay’da gerçekleştirdiği Yaş Sebze Meyve Sektörü Değerlendirme Toplantısı’nda sektör dinamiklerini bir araya getirdi. Toplantıda, tarladan sofraya güvenilir gıda üretiminde başarı sağlayacak eylem ve yöntemlerin eksiksiz yerine getirilmesi konusunda kararlılık ortaya kondu.

-HATAY KATKISI-

Toplantının açılışında konuşan, AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin,  bereketli toprakları ve uygun iklimiyle dört mevsim tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Hatay’ın, yaş meyve sebze üretimi ve ihracatında çok önemli yeri olduğunu belirti, bu Hataylı üreticilerin, geçen yıl 3 milyar dolarlık sektör ihracatına 482 milyon dolarlık destek verdiğini söyledi.

-MERDİVEN ALTI!-

Pandemi döneminde, tarım ve gıda sektöründe elde edilen ürünlerin sağlıklı, güvenilir, verimli ve sürekli kılınmasının temel hedef olduğunu kaydeden Başkan Nejdat Sin, tarladan sofraya gelinceye kadar yetiştirilen tüm meyve ve sebzenin üretiminin izlenebilirliğinin ve sürecin şeffaf bir şekilde ortaya konulması gerektiğini söyledi.

Başkan Nejdat Sin, “Tarladan sofraya güvenilir gıda, temiz çevre ve sağlıklı toplum oluşturma açısından, zirai ilaç kalıntısından arındırılmış ürünler üretmek büyük önem taşıyor. Kalıntılı bir şekilde ihracatı yapılan ürünlerin geri dönmesi, ülke ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Bu noktada, üreticilerimizin tarımsal ilaçlamada ruhsatsız ve merdiven altı olarak tabir edilen ürünlerden kaçınmaları gerekiyor” dedi.

-ÖDENEN BEDEL!-

Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretimi ile ihracatında yaşanan sıkıntıların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle birçok ilde istişare toplantıları düzenledikleri ifade eden Başkan Sin, üretim, hasat ve hasat sonrası işlemlerin en uygun yöntemlerle yapılması konusunda ortak akıl ile hareket ettiklerini dile getirdi.

Zirai ilaç kalıntılarından dolayı ihraç pazarlarından dönen ürünlerin; ülke ekonomisi, üreticiler ve ihracatçılarda ciddi kayıplara yol açtığını anlatan Başkan Sin, şunları söyledi:

Avrupa Birliği’nde yasaklanan zirai ilaçların kullanımının, Türkiye’de birkaç ay gecikmeli olarak uygulandığını, bu durumun da ihraç edilen yaş meyve sebzelerin kalıntı analizlerinde sorunlar yaşattığını ifade eden Başkan Sin, eş zamanlı hareket edilmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili birimleriyle görüşmeler yaptıklarını ve ortak iradeyi tesis ettiklerini söyledi.

“Zirai ilaç kalıntısı, ülke imajımızı zedeliyor. Biz ihracatçılar, bu pazarları elde ederken, ciddi bedeller ödedik. İhracatımızın, mümkün olduğunca kesintiye uğramaması lazım. Çünkü yaş meyve sebze sektörümüz, dünyanın her yerine ihracat yapabilecek donanıma ve büyüklüğe sahiptir. Bunu, samimiyetimle söylüyorum. İhracatçılar olarak marketlerle bağlantılarımız, yıllık sözleşmelerimiz var. Bunları yerine getiremeyen ihracatçılar, ciddi bedeller ödüyor. Biz, üretimi iyi yaparsak, dünya standartlarına uygun ve insan sağlığına yaraşır ürünler ürettiğimiz zaman sorun olmaz.”

Hatay, Adana ve Mersin illerinde sert çekirdekli meyve üretiminde önemli artışlar sağlandığına ve yıllık rekoltenin 892 bin tona ulaştığına dikkati çeken Başkan Sin, yıllık 150 milyon dolar ihracat geliri sağlanan bu ürünlerde zirai ilaç kalıntısı konusunda da üreticilerin hassasiyet göstermesi gerektiğini dile getirdi.