Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Dr. Sadık Nazik: Son dalga,aşısızların dalgası…

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik: “Bizler, bu son dalganın ‘aşısızların dalgası’ olacağını çok önceden belirtmemize ve bunu da toplumla paylaşmamıza karşın, Sağlık Bakanlığı aşıya ilginin arttırılmasına yönelik hiçbir adım atmamış, aşı karşıtlarına prim vermiştir.”

Hatay Tabip Odası (HTO), pandemi ile mücadelede rehavete yer olmadığını, verilerin, ilimiz Hatay’da günde ortalama vaka sayısının 500-600’lere tırmandığını gösterdiğine dikkat çekti.

Hatay Tabip Odası açıklamasında, Hatay’da haftalık vaka sayılarının yüz binde 200’lere, günlük vaka sayılarının ise 500-600’lü rakamlara ulaştığı hatırlatılarak, “Pandemide neler oluyor? Nerelerde hata yapıyoruz? Neleri eksik yapıyoruz? Bu soruları biz bir buçuk yıldır Sağlık Bakanlığı’na soruyoruz, kendimize soruyoruz, topluma soruyoruz ve doğru yanıtları bulmaya, pandemiyi bitirmeye çalışıyoruz, ama aynı duyarlılığı Sağlık Bakanlığı’nda bulamıyoruz, hükümette bulamıyoruz” denildi.

Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sadık Nazik imzalı açıklamada, yeterli aşılama oranları sağlanmadan tam açılmanın yapılmasının ve toplumun rehavete sürüklenmesinin, Sağlık Bakanlığı’nın affedilmez hatalarından biri olduğuna vurgu yapılırken, açıklamada şöyle denildi:

“Aşı tedariki konusunda sıkıntılar giderilmişken, yeterli aşı oranına ulaşamamamız da ciddi eksikliklerimizden biridir. Ancak aşıya karşı olan bu ilgisizliğin nedenlerini ortaya çıkaramamak, bu konuda yapılan yanlışlıkları düzeltememek ve hataların üzerine gidememek, eksikliklerimizi gidermemizin önünde ciddi bir engeldir. Oysa son yüzyılda bilimin gelişmesi ve bulunan aşılarla Çiçek, Çocuk Felci, Boğmaca, Kızamık gibi hastalıklarla başarı ile mücadele edilebilmiş, çok sayıda insanın hayatı kurtarılmıştır.

Bizler, bu son dalganın ‘aşısızların dalgası’ olacağını çok önceden belirtmemize ve bunu da toplumla paylaşmamıza karşın, Sağlık Bakanlığı, aşıya ilginin arttırılmasına yönelik hiçbir adım atmamış, aşı karşıtlarına prim vermiştir. Servislerde ve yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük çoğunluğunu aşısızlar veya eksik aşılılar oluşturmaktadır. Aşı tereddüdü içerisinde olan vatandaşların ise bu gerçeği çok iyi kavraması gerekmektedir. Gebelikte aşılamanın güvenli olduğu, bilim insanları tarafından açıklanmıştır. Gebelerin, hastalığı daha ağır geçirdiğini maalesef görüyoruz. Tüm gebeleri aşı olmaya davet ediyoruz.

Şimdiye kadar dünyada 6.5 milyar doz, Türkiye’de ise 114 milyon doz kadar kovid aşısı yapıldı. Aşının kalıcı bir yan etki oluşturduğuyla ilgili hiçbir bilimsel veri yok. Kalp kası iltihabı, kovid geçirenlerde aşı olanların birkaç katıdır ve ihmal edilebilecek düzeydedir. Bu hastalarda hiçbir kalıcı etki bırakmamıştır. Dünyanın en saygın bilim insanları, aşının 12 yaş üzerinde güvenle kullanılabileceğini belirtmektedir. Ülkemizde 2 doz aşısını tamamlayanların oranı %50 kadardır. 18 yaş üstü aşılanma oranı %73 kadardır. Havaların soğuması ve insanların zamanlarını daha çok kapalı ortamlarda geçirmeye başlamasıyla, ilimizde vaka sayılarının artmasından endişe ediyoruz. Herkese, kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmemesini, bu alanlarda maske takmasını, temastan sakınmasını ve özellikle mesafeye dikkat etmesini tavsiye ediyoruz.”

Hatay Tabip Odası olarak, aşılama için üzerlerine düşeni yapmaya hazır oldukları mesajını veren Oda Başkanı Sadık Nazik, şöyle devam etti:

“Aşılama konusunda Sağlık Bakanlığı’nın bir kampanya tarzında çalışması halinde, elimizden geldiğince bu kampanyaya destek verebiliriz. Ancak bunun için önce kararlı bir tutum ve disiplinli bir çalışmanın adımlarının atılması gerekmektedir. Son olarak buradan bir kez daha, Hatay halkını ve tüm Türkiye’yi aşı olmaya, yakınlarını aşı konusunda ikna etmeye, salgına karşı önlemleri asla gevşetmemeye, Sağlık Bakanlığı’nı da, gerek aşı oranlarını arttırma konusunda ve gerekse toplumsal önlemlerin alınması konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”