Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Mustafa Günal; Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen öğretmendir…

 Eğitim-İş Hatay Şube Başkanı Mustafa Günal, ücretli öğretmenlerin asgari ücret altında çalıştırmanın suç olduğuna dikkati çekti.

 “Milli Eğitim Bakanlığı, var olan öğretmen açığını asgari ücretin çok altında çalıştırılan ücretli öğretmenler ile kapatmaya çalışmaktadır.Eğitim-İş olarak; ders ücreti karşılığı öğretmen (ücretli öğretmen) çalıştırılmasının doğru olmadığını, tüm öğretmenlerin kadrolu olması gerektiğini her zaman vurguladık.

 Milli Eğitim Bakanlığı’na yıllardır “Öğretmenin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz; öğretmen öğretmendir. Bu ayrımı, bu kölelik düzenini kaldırın” demiş olmamıza karşın, bu kategorize ederek sömürme tezgahına dokunulmamış, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda da söz konusu durum görmezden gelinmiştir.

 Sayıları 90 bini bulan ücretli öğretmenler asgari ücretin neredeyse yarısına, sosyal ve sendikal güvenceleri olmaksızın çalıştırılmaktadırlar. 2018 yılında açıklanan 2023 Eğitim Vizyonu’nda ücretli öğretmenlerin ücretlerinin %100 arttırılacağı vaat edildiği halde bu da gerçekleşmemiştir. Yasalara göre asgari ücret altında maaş ödenmesi yasak iken, MEB eliyle asgari ücretin altında on binlerce ücretli öğretmen çalıştırılmaktadır” diye konuştu.

ÜCRETLİ-SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI SON BULMALI

Öğretmenlerin sözleşmeli, ücretli, kadrolu diye kategorilere ayrılmasının, emek sömürüsünü artırarak modern çağın kölelik sistemini yarattığını savunan Günal, “Kadrolu öğretmen atamasından vazgeçerek “doğrudan torpil” anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik sistemini getiren Bakanlık, öğretmen açığını ücretli öğretmenlik ile kapatmaya çalışmakta, 90 bine yakın eğitim emekçisini ücretli öğretmen denen güvencesizlik altında sömürmektedir. Bu emek sömürüsü bir an önce sonlandırılmalı, tüm öğretmenlerimiz, mesleğin saygınlığına ve insan onuruna yakışır ücretlerle çalıştırılmalıdır. Ücretli ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına derhal son verilmeli, kadrolu öğretmen atamaları gerçekleştirilmelidir” dedi.