Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Seyfittinoğlu; Vakıf işhanı meydan projesi yarışmasını üstlendi…

Vakıf İşhanı Meydan Projesi yarışmasını üstlenen İş İnsanı İbrahim Seyfittinoğlu, projenin genişlediğini, köprü başının tüm çevresini, saray caddesini ve parkın da bir kısmını içine katacağını bildirdi.

Vakıf İşhanı Meydan Projesi yarışmasının üstlenen İş İnsanı İbrahim Seyfittinoğlu, AntakyaTV’de yaptığı açıklamada, Antakya’yı yepyeni bir görünüme kavuşturacağını belirttiği projenin genişlediğini, köprü başının tüm çevresini, saray caddesini ve parkın da bir kısmını içine katacağını ifade etti.

Proje ile ilgili gelişmeleri, yatışmanın hangi aşamada olduğu konusunda bilgiler aktaran Seyfittinoğlu, programdaki konuşmasında şunları dile getirdi: “Hepinizin bildiği üzere Antakya köprübaşında bulunan Vakıf İşhanının yıkılması gündeme gelince başta sivil toplum örgütleri, Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, bu alanı yeniden bir bina yapılmak yerine sosyal bir donatı alanı olarak kullanmak ve bir kent meydanı haline dönüştürmek üzere bir çaba içine girmişlerdir. Bu süreci bende çok yakından takip ederken, bir Hatayspor maçı devre arası sırasında sayın Valim Rahmi Doğan ve Büyükşehir Belediye Başkanım Lütfü Savaş ile sohbet ederken bu güzel projeyi hayata geçirmek konusunda, mesafe alındığı taktirde nitelikli bir proje yapması anlamında yarışma düzenlenmesi konusunda gönüllü olduğumu iletmiştim. Onlarda sağ olsunlar bunu çok olumlu karşıladılar.

Bu proje şu açıdan da çok önemli; günümüzde yeşil alanları ranta çevirmek için imara açıp bina yapmak gibi bir kültür yaygınlaşmışken bunu terse çeviren bir örnek gerçekten Hatay’a ve Antakya’ya yakışan bir örnek olacaktı ve bu örnek hayata geçti. Bu konuda tecrübeleri çok olan ve belediye başkanlığı yapmış çok deneyimleri olan bir mimar abimizden destek aldım Sayın Ersen Gürsel bize öncülük etti. Bu yarışmanın düzenlenmesi konusunda özellikle mimarlar odası başkanı Mustafa Özçelik ve büyükşehir imar dairesi başkanı İhsan Çakar ve onun ekibi gerçekten çok güzel bir çalışma yürüttüler. Bu çalışmada hemen hemen sona gelindi. Şuanda yarışma şartnamesi yarışma alanı belirlendi, büyük bir ihtimalle haziran ayının birinci veya ikinci haftasında yarışmayı ilan edecek noktaya geleceğiz, hedef o. Geçtiğimiz hafta sonu jüri üyeleri Antakya’ya geldi ve proje sahasını gezdi. Projenin, şartnamenin ilanı ve yarışmanın başlatılması sürecini hedefliyoruz, Haziran’ın, büyük ihtimalle en geç ortasına kadar yarışma süreci başlayacak.

Çok güzel bir ekip çalışması oldu bunun sonucunda bende çok şey öğrendim, Antakya ile ilgili kent meydanı olarak sadece Vakıf İşhanının yıkıldığı yerle sınırlı kalmaması gerektiğini gördük dolayısıyla alanı biraz daha genişleterek, duyuru yapıldığında görüleceği üzere biraz daha geniş bir alan, köprü başının tüm çevresini saray caddesini de içine katacak şekilde parkımızın da bir kısmını içine katacak şekilde gelen misafirlerin yada Antakyalıların dolaştıklarında gezebilecekleri görebilecekleri tüm alanları kapsayan aslında kent meydanı ve bir kentsel doku tasarımına dönüştü sınırlıda olsa, yarışma o şekilde çıkacak. Dolayısıyla ondan sonrası yarışmacıların hayal gücüne bağlı olarak güzel bir şey çıkacağına ben yürekten inanıyorum.

Yarışma jürisine katılan herkes anında kabul etti, bu çok hoş bir şey jüri üyelerini tanıtıldıklarında göreceksiniz hepsi alanlarında çok uzmanlıkları olan şehir bölge plancıları var, mimarlar var peyzaj mimarları var, tabi ki danışman jüri üyeleri olacak yöneticilerimizden sayın valimiz, sayın belediye başkanlarımız büyük ihtimalle kabul ederlerse danışman jüri üyesi olacaklar.

Bir bina yıkılıp orayı sosyal bir donatı alanına dönüştürmek anlamında örnek olmakla kalmayacak bir de yarışma yaparak, yani fikirleri yarıştırarak güzel fikirlere, güzel projelere nitelikli projeleri yarıştırarak çok güzel bir şey yapmak konusunda ve kalıcı bir şey yapmak konusunda da iyi bir örnek olacağını ümit ediyorum.

Bu konuyla ilgilenen her kim olursa olsun çok heyecanlanıyor. Antakya’yı az bilenler biz ne kadar ihmal etmişiz Antakya’yı, ne kadar önemli bir yermiş diyorlar. Zaten bilenler, ki jüri üyelerinin önemli bir kısmı biliyorlar, bu konuda tez çalışmaları yapmışlar. Bir kısmı da köken olarak Antakyalı zaten, duyan jüri üyelerini arayanlar hem Antakya mimarlar odasını arayanlar oluyor, hem beni de arayanlar oluyor, biz de yarışmaya katılmak istiyoruz diye, umarım çok güzel bir şey çıkacak, Antakya için kalıcı hem Antakya halkının hem Antakya’yı ziyarete gelen insanların keyifle dolaşacakları zaman geçirecekleri güzel bir meydan ve şehir alanı yaratmayı ümit ediyoruz. ”