Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Hatay sahilleri denizanalarının istilasında…

Geçtiğimiz hafta ortasında kendini gösteren denizanaları, özellikle hafta sonunda ağırlıklı şekilde kendini hissettirdi ve Samandağ Deniz-Çevlik’ten Arsuz ve Dörtyol sahillerine kadar, bölgenin açık deniz olmasının da etkisiyle, bölge denizanalarının istilasına maruz kaldı. Özellikle Arsuz’da yüzlerce kişi, denizanası ısırığı ya da salyasından etkilenerek rahatsızlık yaşadı. İlimiz Çevlik-Deniz ile Arsuz sahillerindeki denizanaları korkuya ve paniğe yol açarken, bu türün, ışık almak amacıyla koloniler halinde yüzeye çıktıkları ifade edildi…

HATAY SAHİLLERİNDE BEYAZ DENİZ ANASI…

Hatay’ın Samandağ Çevlik sahilinde büyük beyaz denizanası görüldü.

Bir anda paniğe yol açan denizanalarının ışık almak amacıyla koloniler halinde yüzeye çıkmasının ardından vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarı yapıldı.

Samandağ sahilinde günübirlik denize giden vatandaşları uyaran yetkililer yaptıkları açıklamalarda,

“Yüzerken denizanaları ile karşılaşmak her zaman mümkün bu küçük canlıların dünyasına biraz daha yakından bakmakta fayda görmekteyiz. Denizanaları serbestçe yüzen ve saldırgan olmayan, jelatinimsi deniz canlılarıdır.

Gövdelerinin etrafı dokunaçlarla çevrili olabilir ya da kamçı şeklinde uzantılara sahip olabilirler. Denizanaları mercanların, anemonların serbest yüzebilen akrabalarıdır. Aslında aynı tür olmakla birlikte farklı bir yaşam formudur. Bu dokunaç ya da kamçılar küçük keseciklerle kaplıdır. Keseciklerin içi acı duyulmasına neden olan ya da hayati içeren toksin madde ya da zehirle doludur.

Hatay Sahillerinde Beyaz Deniz Anası

SAHİLE YAKIN YERLERDE KARAYA OTURABİLİRLER

Denizanası temas durumunda denizanasının dokunaçları deriye yapışıp kalır. Bu dokunaçlarda bulunan keseciklerin önemli bir bölümü henüz açılmamıştır. Açılmamış keseciklerin açılması toksinin şiddetini arttırır. Bu yüzden henüz açılmamış kesecikler mümkün olduğu kadar çabuk deriden uzaklaştırılmalı veya açılmaları engellenmelidir.

Hatay Sahillerinde Beyaz Deniz Anası

Yavaş ve sakince yüzmelerine rağmen akıntı ve medcezir hareketleri doğrultusunda yolculuk ederler. Genellikle ışık almak amacı ile yüzeyde biriktiklerinden rüzgârın şiddeti ve yönüne bağlı yol almaktadırlar. Bazen büyük kalabalık koloniler halinde sahile yakın yerlerde karaya oturabilirler. Temel besinleri mikroskobik küçük deniz canlıları ve planktonlardır” ifadelerini kullandılar.