Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Dağ ceylanlarının yaşam alanını korumak için imza kampanyası…

Geçtiğimiz günlerde imzaya açılan bir çağrı, kentin doğal yaşamını koruma adına ayağa kalkan Hatay Tabiatı Koruma Derneği’nden gelmiş, “2019 yılında, bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Hatay’ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bir bölge, Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak ilan edildi.

Bölgenin 8 kilometrekarelik, yani 700 futbol sahası büyüklüğünde bir kısmı ise 5 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma sahasının dışına çıkarıldı. Yani 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, Türkiye’de dağ ceylanlarının tek yaşadığı bölge olarak bilinen, aynı zamanda birçok farklı canlıya ev sahipliği yapan alan, taş ocağına bırakıldı” bilgisine yer verilmişti.

Bugüne kadar 9 bine yakın imzanın toplandığı kampanyada hedefin daha fazla olduğuna işaret eden Dernek Yönetimi, “10.000 imzaya ulaşmamız için lütfen paylaşıma devam et! Sensiz bir eksiğiz. Birlikte başaracağız” mesajını paylaştı.

Dernek, önceki açıklamasında, söz konusu gelişmeden geriye adım atılmaması durumunda olabileceklere de işaret etmiş, şu tespitleri paylaşmıştı:

“Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nın daraltılması ne anlama mı geliyor? Hatay dağ ceylanları, 135 km²’lik taşlık bir alanda yayılış gösteriyor. Küçültülen alanda yapılacak faaliyetler, sadece bu 8 kilometrekarelik alan içinde kalmayacak. Bölgede, dinamit patlatılacak. Toz çıkacak ve hayvanlar, o bölgeye artık yaklaşamayacak. Dağ ceylanlarının kullanamayacağı alan, sadece 8 kilometrekare ile sınırlı kalmayacak.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile koruma altına alınan bir alan, yine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile küçültülüyorsa; üçüncü, dördüncü, beşinci kararnamelerle benzeri şekilde benzer ocaklara da izin verilebilir.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan çıkarılan bölge, ayrıca bozkır ötleğeninin ürediği önemli bir alan ve Türkiye’deki yegane kışlama alanı. Bu alan ayrıca; çizgili sırtlan, uzunkulaklı çöl kirpisi, kayalık gerbili, saz kedisi, kuyruksüren, oklu kirpi gibi oldukça nadir türlerin de yaşam alanı. Alınan kararla, bu türlerin de nesli tükenme tehlikesine girecek.”

Destek için imza vermek isteyenler için Hatay Tabiatı Koruma Derneği tarafından başlatılan kampanyanın adresi ise “ https://www.change.org/p/dağ-ceylanlarının-türkiye-de-yaşadığı-tek-alanı-taş-ocağı-için-daraltma-tcbestepe-tctarim-bekirpakdemirli-hatayvaliligi-dogan-rahmi? ” şeklinde paylaşıldı.