Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

CHP’li Şahin; Diş hekimlerini yaşadıkları sıkıntılar noktasında sahiplendi…

Filyasyon ekiplerine dahil edilen diş hekimlerinin çalıştıkları alanlarda skandal sorunlar yaşadıkları ortaya çıktı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, ekiplere çoğu yerde yemek verilmediğini, geç saatlere kadar aynı ekibin aralıksız çalıştığını ve hijyenik olmayan ortamlarda sürüntü almak zorunda kaldıklarını belirtti.

Konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Şahin önergesinde şunları kaydetti; “Diş hekimleri de filyasyon olarak başlayan süreçte sürüntü almaya, ilaç vermeye, dağıtmaya katılmakta ancak sürüntü, numunelerin teslimi, TÜİK taramaları, toplu ve riskli sürüntüler, gidilen adreslerin belli olmaması, akşam çalışma saatlerinde güvenlik sorunu, kayıt için aramaların kişisel telefonlardan yapılması, kişisel koruyucu ekipmanların temininde ve kalitesinde sorunlar yaşanması, filasyon ekiplerinin doğru koordine edilmemesi sonucu işgücü ve zaman kaybı yaşanması, görev saatlerinin plansız şekilde anlık olarak belirlenmesi sonucu çalışma saatlerinin belirsizliği, sahada dinlenme düzenlemelerinin olmaması, çoğu ilde yemek verilmemesi, görev alanlarının belirlenmesinde idarecilerin hakkaniyetli görevlendirmeler yapmaması, küçük ve hijyenik olmayan ortamlarda sürüntü alınması, bir gün çalışma ve bir gün izin düzenine uyulmaması gibi sorunlar yaşamaktadırlar.”

CHP’li ŞAHİN: DİŞ HEKİMLERİ GÖREV TANIMININ DIŞINA ÇIKARILDI

ÇALIŞMA SAATİ YOK, YEMEK YOK, GÜVENLİK SORUNU VAR

Bakan Koca’ya “Görev alanları dışında düşük maaş ve belirsizlikler içerisinde çalıştırılan diş hekimlerinin sorunlarının çözümü konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?” diyen Şahin, yüksek risk grubunda çalışan sağlıkçılar için düzenli test yapılıp yapılmadığını ve Ocak ayından itibaren yüksek tabandan döner sermaye ve Ağustos itibarıyla Covid-19 ödeneğinin sağlık çalışanlarına ne zaman verileceğini sordu.

Yaptığı açıklamada ‘‘Pandemiden dolayı mağdur olan kesimlerden birisi de diş hekimleridir. Pandeminin ilk günlerinde muayenehanelerini kapatmak zorunda kalan diş hekimleri, şimdi de bulaşı riskini en aza indirmek için önlemler almakta ve bu durumda ekonomik yüklerini arttırmaktadır. Ayrıca kamu kurumlarında çalışan diş hekimleri de çeşitli sorunlar yaşamakta, görev tanımlarına uymayan işlerde, çalışma saatleri belirsiz ve donanım eksiklikleri içerisinde çalıştırılmaktadır. Diş hekimleri de filyasyon olarak başlayan süreçte sürüntü almaya, ilaç vermeye, dağıtmaya katılmakta ancak sürüntü, numunelerin teslimi, TÜİK taramaları, toplu ve riskli sürüntüler, gidilen adreslerin belli olmaması, akşam çalışma saatlerinde güvenlik sorunu, kayıt için aramaların kişisel telefonlardan yapılması, kişisel koruyucu ekipmanların temininde ve kalitesinde sorunlar yaşanması, filasyon ekiplerinin doğru koordine edilmemesi sonucu işgücü ve zaman kaybı yaşanması, görev saatlerinin plansız şekilde anlık olarak belirlenmesi sonucu çalışma saatlerinin belirsizliği, sahada dinlenme düzenlemelerinin olmaması, çoğu ilde yemek verilmemesi, görev alanlarının belirlenmesinde idarecilerin hakkaniyetli görevlendirmeler yapmaması, küçük ve hijyenik olmayan ortamlarda sürüntü alınması, bir gün çalışma ve bir gün izin düzenine uyulmaması gibi sorunlar yaşamaktadırlar.’’ İfadelerini kullanan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde Sağlık Bakanının cevap vermesini istediği sorular ise şöyle;

  1. Görev alanları dışında düşük maaş ve belirsizlikler içerisinde çalıştırılan diş hekimlerinin sorunlarının çözümü konusunda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
  2. Yüksek risk grubunda çalışan sağlık çalışanları için düzenli test yapılmakta mıdır?
  3. Ödenmesi vaat edilen Ocak ayından itibaren yüksek tabandan döner sermaye ve Ağustos itibarıyla Covid-19 ödeneği sağlık çalışanlarına ne zaman verilecektir?