Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Başkan Savaş Yeni Göçlere Dikkat Çekti…

SAVAŞ: DÜZENSİZ GÖÇ SORUNUNU ORTAK AKILLA ÇÖZÜME KAVUŞTURMALIYIZ LÜTFÜ SAVAŞ: İKLİM VE GIDA KRİZLERİ DE YENİ GÖÇ DALGALARI YARATACAK

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Yeni Dönemde Avrupa Birliği ve Türkiye Forumu’na katıldı.Türkiye ve AB ilişkilerinin konuşulduğu forumda Lütfü Savaş, yerel yönetimlerin toplumsal barışa katkılarını anlattı.

SAVAŞ: TARAFLAR EV ÖDEVLERİNE İYİCE HAZIRLANMIŞ MI?

Türkiye’nin AB’ye üyeliğinde tarafların ev ödevlerini iyi yapması gerektiğini söyleyen Savaş, “AB ile ilişkilerimiz bugüne kadar hep ekonomik temelde oldu. Suriye’deki istikrarsızlık ve Rusya-Ukrayna savaşından sonra görüşmelerimiz göçmenlerin entegrasyonu hakkında da olmaya başladı. Göçmenlerin ne olacağını konuşmaya başladık. Böyle bir ortamda AB’ye girmeye hazır mıyız ve AB bizi kabul etmeye hazır mı, taraflar ev ödevlerine iyice hazırlanmış mı? Bu sorulara cevap aramamız gerekli” ifadelerini kullandı.

“DÜZENSİZ GÖÇTEN EN FAZLA ETKİLENEN ŞEHİRİZ”

Yerel yönetimlerin toplumsal barışa katkılarını anlatan Savaş, “Yaklaşık 12 yıldır Suriyelilerle aynı ortamı paylaşıyoruz. Yerel yönetimler olarak düzensiz ve hızlı göçün yarattığı olumsuzluklarla mücadele ediyoruz.Kayıtlı 450-550 bin ama kayıtlı olmayanlarla birlikte ülkemizdeki büyükşehirler arasında düzensiz göçten en fazla etkilenen şehiriz. Bizimle birlikte Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Adana gibi şehirler de bu göçten olumsuz etkilendi” diyerek göç ve beraberinde getirdiği komplikasyonların bundan sonra AB ile daha çok görüşüleceğini belirtti.

“MADDİ VE MANEVİ ÇOK YORULDUK”

Düzensiz ve hızlı göçlerin belediyeleri zor durumda bıraktığını belirten Savaş, “Şehirlerimizdeki hızlı nüfus artışı daha fazla atık tesisi, yol, park, istihdam alanı gibi ihtiyaçları beraberinde getirdi. Tarım, turizm ve ticarette de daha fazla alan açma ihtiyacı doğurdu. Sorunları gidermeye çalışırken toplumdaki huzuru sağlamak için çaba harcadık. Ortak yaşam kültürünü tesis etmek için gayret gösterdik.Haliyle bunları yaparken maddi ve manevi olarak çok yorulduk” dedi.

SAVAŞ YENİ GÖÇLERE DİKKAT ÇEKTİ

Savaş, Orta Doğu, Kafkaslar, Kuzey Afrika gibi bölgelerdeki totaliter rejimlerin, küresel ısınmanın, iklim ve gıda krizlerinin de yakın gelecekte yeni göçleri tetikleyeceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler raporuna göre 2050 yılına kadar 200 milyondan fazla insanın bu sebeplerden dolayı göç edeceğini hatırlatan Savaş, “Siyasi krizlerin yanında iklim ve gıda krizleri de göç dalgalarını arttıracak.Dünyada kartlar yeniden dağıtılacak. Herkes en iyi kartı çekmek için bekleyecek. Türkiye olarak biz de bu sürece hazırlıklı olmalıyız” açıklamalarında bulundu. Savaş, konuşmasının devamında düzensiz göç hakkında çözüm önerisini açıkladı.

LÜTFÜ SAVAŞ’TAN BİRLİKTE HAREKET ÇAĞRISI

Suriye savaşıyla başlayan göç dalgasında bugüne kadar merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin birbirinden ayrı hareket ettiğini söyleyen Savaş, BM, AB, merkezi hükümet ve yerel yönetimler gibi konuyla alakalı tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Konunun milli bir zeminde ele alınması gerektiğine vurgu yapan Savaş, “Göç ve beraberinde getirdiği sorunları tek bir partinin çözmesi mümkün değil. Böylesine önemli bir sorunu ortak akılla çözüme kavuşturmalıyız. İktidarı ile muhalefeti ile ortak bir masada buluşarak konunun ele alması gerekiyor. Ortak kanaatle 20 yıllık güzergâhımızı belirlemeliyiz” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN SAVAŞ CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU İLE BİRLİKTE ARNAVUTLUK CUMHURBAŞKANIYLA BULUŞTU

Lütfü Savaş

cialis uk

, Maltepe Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleşen forumun ilk gününde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ilir Meta ile buluşmasına, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte eşlik etmişti.