Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Arsuz Guinness Rekorlarında…

İlimiz Arsuz turistik yöresinin, Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’nda bundan tam 16 yıl önce yerini aldığı açıklandı. Arsuz Belediyesi, 2005 yılında, ilçedeki bir müzik grubunun 44 saat 20 dakika aralıksız müzik yayını yapmak suretiyle, bu alandaki rekoru kırdığını hatırlattı.
Arsuz Belediyesi’nin, bugünlerde birçok kişinin bilmediği rekor ile ilgili önceki gün sosyal medyada yayınladığı paylaşımları ana başlıklar halinde şöyle:


“İrlanda’nın, 42.38 saatlik kesintisiz müzik çalarak kırdığı dünya rekorunu, 44 saat 20 dakika ile ellerinden aldığımızı biliyor muydunuz?


2005 yılında düzenlediğimiz 1. Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nde, Arsuz Nehri üzerine kurulan bir sahnede, İrlandalı grup The Grand Boy’a ait 42 saat 38 dakikalık rekora karşın yeni bir rekor denemesi yapılacaktı.


Sanatçı Ethem Yavuz ile 5 kişilik ‘Hi Jazz Grubu’nun, Dünyanın En Uzun Konseri Rekoru’nu kırma çalışması, 18 Ağustos 2005 Perşembe günü saat 10.20’de başladı ve 6 kişilik Türk grup, her 8 saatte 15 dakika mola vererek, rekoru 1 saat 42 dakikayla aştı. 6 kişilik grup, aralıksız verdiği konserde, 44 saat 20 dakikayla yeni rekorun sahibi oldu. Rekor denemesinde, gruba halk da alkışlarla büyük destek verdi.


Ethem Yavuz, (klarnet, flüt, akerdeon, klavye, gitar ve vokal), Umut Yavuz (bas gitar, elektro gitar ve vokal), Caner Yavuz (klavye, gitar ve klarnet), Ayhan Aydınlıoğlu (perküsyon ve davul), Çağdaş Tilkal (elektro gitar, bas gitar ve vokal) ile Emre Uğur (davul ve perküsyon)… Resmi olarak yapılacak olan denemenin en ilginç yanı ise Guinness Rekorlar Kitabı’nın merkezi olan İngiltere’den gelen şartnamede, rekor denemesinin, Noter ortamında veya sözüne güvenilir bir din adamının şahitlik yaptığı bir ortamda gerçekleştirilmesi gerektiği yazıyordu. Denemenin, Arsuz’un kozmopolit yapısına da uygun olarak İmam, Papaz ve Haham tarafından dönüşümlü olarak izlenmesi sağlandı.


Konser; Denemede çalınacak parçaların anlamlı ve anlaşılır olması, 2 parça arasında 30 saniyeden fazla ara verilmemesi, kendi kendine çalan aletin kullanılmaması, 4 saat içerisinde aynı parçanın tekrar edilmemesi ve grubun dört kişinin altına düşmemesi gibi koşullarını da taşıdı.Günümüzde bu rekorun birçok kez kırıldığı bilinmekte. En inanılması güç olanların arasında ise Guinness Rekorlar Kitabı tarafından onaylı Kuzhalmannam Ramakrishan’ın elinde bulundurduğu 501 saat, yaklaşık 21 günlük rekor.”