Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Arıtma tesisinin kapatılması istendi…

Defne oluşum meclisi Hatay Büyükşehir Belediyesi önünde şehir merkezinde bulunan atık su arıtma tesisinin kapatılıp yaşam alanı dışına taşınması için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya kitle demokratik örgütleri ve siyasi partiler katıldı. Açıklama metnini oluşum meclisi üyesi Adnan Özçelik okudu.


Adnan Özçelik, “Defne İlçesinin, Turunçlu mahallesinin tam ortasında bulunan atık su arıtma tesisinin kapatılıp, yaşam alanlarımızın dışına taşınması için verilen onca mücadelenin sonunda konu, Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ne taşındığını belirten Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı da kamuoyu önünde, rapordan çıkacak sonuca göre hareket edeceğini beyan etmişti” dedi.


Raporun Nisan ayının sonlarında açıklandığını ve raporda kesin ifadelerle; “Mevcut tesisin derhal kapatılması, yeni yapılacak tesisin hangi teknoloji kullanılarak yapılırsa yapılsın yerinde yapılmasının uygun olmadığının” belirtildiğini söyleyen Özçelik, “Yerleşim alanlarından uzakta bir yer seçimi yapılması gerektiği ve mevcut alanın Defne Halkının ihtiyacı doğrultusunda Kent Park yapılması gerekliliğine vurgu yapılmıştı” dedi.


Raporun kamuoyuna açıklanmasının ardından uzunca bir süre sessizliğe bürünen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı’nın yaptığı ilk açıklamada raporu itibarsızlaştırmaya ve verdiği sözden caymaya çalıştığını belirten Özçelik, “Aradan geçen bunca zamanda, raporun gerekleri yerine getirilmediği gibi, hiçbir açıklama yapılmamış ve konu adeta gündemden düşürülmeye çalışılmıştır” dedi.


Özçelik, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Halk ve Çevre sağlığını parayla ölçen zihniyete asla teslim olmayacağız! Yaşam alanlarımızdan elinizi çekin! Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin bu konudaki tavrını protesto ediyor, Turunçlu atık su arıtma tesisinin derhal kapatılması, yeni tesis için yaşam alanlarının dışında yer seçimi yapılması ve mevcut alanın Defne Halkına Kent Park olarak kazandırılması talebimizi yineliyoruz! Tesisin yerinde yenilenmesi için hukuksuz bir şekilde alınan ve TMMOB raporunda uygun olmadığı açıkça değerlendirilen ÇED raporunu yargıya taşıyacağımızı da buradan ilan ediyoruz! Bu konuda asla geri adım atmayacağız ve taleplerimizin hayata geçmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”