Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Ülkemizde yeşile dahil ne varsa yanıp kül oluyor…

Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, geçen yıl pek çok bölgesinde binlerce hektar yeşil alanını kaybeden Türkiye’de, bu yıl da aynı manzaranın yaşandığını bildirdi.

Karasu, yaptığı açıklamada, Muğla Marmaris’e bağlı Hisarönü Mahallesi, Amazon Koyu Bördübet Yedi Adalar mevkiindeki ormanlık alanda, 21 Haziran Salı akşamı henüz belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangını dehşet ve üzüntüyle izlediklerini söyledi.

“Daha üç beş gün önce sellerle boğuşuyorduk. Şimdi de yangınlar, Ormanlar yanıyor. Ağacın, kuşun kurdun, börtü böceğin yaşam alanı ormanlar. Çiçek de ağaç da böcek de yanıyor şimdi cayır cayır.Yanan sadece ağaçlar değil, binlerce canlının yaşam alanı yanıyor

Türkiye’nin en önemli doğa ve turizm merkezlerinde sadece çamların yanmadığını; çocukların, dünyanın geleceğinin yandığına dikkat çeken Başkan Nilgün Karasu Açıklamasına şu şekilde devam etti;

Ata yadigarımız olan Türk Hava Kurumu, desteklenerek orman yangınlarındaki mücadeleye aktif biçimde dahil edilmelidir. Gece görüşlü olan hava araçları kullanılmalı, gece gündüz müdahale yapılabilmelidir. Yaşamak istediğimiz dünya bu değil, çocuklarımıza bırakacağımız dünya bu olmamalı. İklim değişikliği diye bağırırken, iklimi dengeleyen en önemli unsur olan ormanlarımızı yok olmasından dolayı çok üzgünüz.”

Ülkemizde yeşile dahil ne varsa yanıp kül oluyor. Gecikmiş olsa da yangınla mücadele alanının ve kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’nün bütçesi artırılmalı, küstürülen orman köylüsü refaha kavuşturulmalıdır.

 Sonbaharla birlikte, küresel ısınmaya, iklim değişikliğine karşı ağaçlandırma kampanyaları başlayacak. Halbu ki 50 yılda ancak yetişebilen ormanın yok oluşunu izliyoruz şeklinde konuştu.