Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Murat Hayzaran:Ata tohumlarına dönebilirsek, ülke olarak ayağa kalkabiliriz…

Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (HASİAD) Başkanı Murat Hayzaran, HRT ekranlarında yayınlanan Demokrasi Bulvarı programının konuğu oldu. Programda konuşan Başkan Hayzaran, Pandemi nedeniyle ülkede ve Hatay’da birçok sektörün sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Son 1.5 yıl içinde Antakya Organize Sanayi Bölgesinde 315 kişinin işsiz kaldığını hatırlatarak işsizliğin giderek büyüyen bir yara haline geldiğini söyleyen Hayzaran çarpıcı rakamlar verdi.

Hayzaran şunları söyledi: “Sadece son 1.5 yıl içinde AOSB de 3 firma kapattı. 4 Firma kapasite düşürdü. 2 Firma iflas anlaşmasına gitti. 3 firma ise icralık oldu. Böylelikle OSB’de 63 olan yatırımcı firma sayısı 51’e düştü. Faaliyetlerine devam eden birçok firma ise giderlerini karşılamakta zorluk yaşıyor. Sözünü ettiğim firmalarda çalışan 300’ü aşkın kişi işinden oldu. 1.5 yıl öncesine kadar OSB’de çalışan kişi sayısı 2 bin 306 iken bugün bu rakam 1991 oldu” ifadesinde bulundu.

HASİAD olarak ‘ekonomi kötü’ diyerek hareket etmek yerine, gerekli tespit ve teşhisleri yaparak bunu nasıl çözebiliriz diye uğraştıklarını söyleyen Hayzaran, “Konuyu muhataplarına iletiyoruz. Çözüm önerileri sunuyor, yeni bakış açıları geliştirilmeye çalışıyoruz” dedi.

Hatay sanayicileri ve iş insanları olarak; hammadde, girdi ve üretim maliyetlerinin yüksekliği, vergi ve SGK oranlarının yüksek oluşu nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını ayrıca ifade eden Başkan Hayzaran, “Hatay’da sanayici ve iş insanlarımız, hammadde bulma, hammadde ve girdi maliyetlerinin yüksek olması, vergi ve SGK oranlarının yüksekliğinden dolayı sıkıntı yaşamaktadırlar. Elektrik, akaryakıt, hammadde gibi üretimin temel ihtiyaçları son zamanlarda ciddi zam görmüştür. Nitekim firma sipariş ettiği hammaddenin ücretini ödese bile hammaddenin ne zaman ve ne kadar fiyata geleceğini bilememektedir. Böyle olunca müşteriye de maalesef fiyat vermediği gibi zarar etme ile karşı karşıya kalmaktadır” açıklamasında bulundu.

Tarıma dayalı sanayiye yatırım yapılmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlatarak tarımın önemine dikkat çeken Murat Hayzaran, bereketli topraklarda yaşadığımızı, katma değer yaratan üretim modeli ile markalaşma ve ihracat odaklı yatırımlar yapılmasının öneminin altını çizdi.

Başkan Hayzaran Atatürk’ün “Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda akan asil kanda mevcuttur.” sözüne atıfta bulunarak Biz üreten, teknolojinin tüm imkanlarından faydalanan ülke olabilirsek, ata tohumlarına dönebilirsek, ülke olarak ayağa kalkabiliriz” şeklinde konuştu.