Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Kılıçdaroğlu: Suriye’de barışı sağlayacağız…

Dün, Antakya’da, Müze Otel’de muhtarlar ve apartman kapıcılarıyla bir toplantı gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde yapacakları ilk işin, Türkiye ve Suriye’de iki ülke büyükelçiliklerinin açılması olacağını, Suriyeli misafirlerin can mal güvenliklerinin sağlanmasının garanti altına alındıktan sonra da gönderme işine başlayacaklarının altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Suriyeli kardeşlerimiz var. Zaman zaman şikayet edilir, Suriyeli kardeşlerimizden. Suriyeli kardeşlerimize kızmayacağız. Onları buraya getirene kızacağız. Suriyeli kardeşlerimizin ne kabahati var!

Ama göreceksiniz, inşallah iktidarımızda, Suriyeli kardeşlerimizi, gönül rızalarıyla kendi memleketlerine göndereceğiz. Suriye’de barışı sağlayacağız, Suriye’de huzuru sağlayacağız. Bütün bunların hepsini gerçekleştirme azim ve kararlılığındayız.

Öncelikle, Suriye ile barışacağız. Bütün komşularımızla barışacağız. Karşılıklı büyükelçiliklerimizi açacağız. Ve sonra döneceğiz, Avrupa Birliği’ne diyeceğiz ki, ‘Suriyeli kardeşlerimizin Suriye’de evleri yok, yolları yok, okulları yok, hastaneleri yok, kreşleri yok. Bunların yapılması lazım.’ Bunların tamamını yapacağız. Bu yeterli mi?

Hayır yeterli değil. Büyükelçilikleri açtık, bu yeterli mi? Hayır yeterli değil. Aynı zamanda bu kardeşlerimizin çalışmaya da ihtiyaçları var. Aynı zamanda, bu kardeşlerimizin güvenceye de ihtiyaçları var. O güvenceyi de sağlayacağız. Kendi ülkelerinde, gittikleri yerde huzur içinde yaşayacaklar.

Ve yine biz, Hatay’daki iş dünyasına, Gaziantep’teki iş dünyasına diyeceğiz ki, ‘oralarda yatırım yapın, sizi teşvik edeceğiz.’ Ve teşvik edeceğiz. Onlardan istediğimiz, yaptıkları yatırımlar karşılığında elde ettikleri dövizleri kendi ülkelerine getirmeleridir.

Onlara istihdam olanağı da sağlayacağız ve böylece göreceksiniz, Suriye ile dostluğumuzu pekiştireceğiz ve büyüyeceğiz. Bütün komşularımızla barış içinde yaşayacağız. ‘Yurtta barış dünyada barış’ demişiz. Barıştan daha güzel bir şey yok. Kavgadan hiçbir şey çıkmaz ve biz, kendi ülkemizde de komşu ülkelerde de barışı mutlaka sağlayacağız.”