Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

HBB Başkanı Savaş:Ben,bunu halkıma anlatırım…

Mülkiyeti Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait Antakya Ilıca Mahallesi’ndeki taşınmazın Akaryakıt ve Servis İstasyon Alanı olarak satışının onayı 3 ay önce kabul edilirken, parsel numarası değişikliği üzerine yasal olarak maddenin yeniden oylatılması gerekirken, Cumhur İttifakı Grubu’nun oyları ile reddedilmesi, Başkan Lütfü Savaş’ı adeta çileden çıkardı.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Meclis’in geçtiğimiz haftaki toplantısından sonra, Pazartesi güncük oturumunda da, hizmet götürmeye yönelik gelir elde edilmesi planlanan gündem maddelerine AKP ve MHP’li üyelerin önyargılı şekilde ‘hayır’ dediklerini kaydederek, “Daha 3 ay önce ‘evet’ dediğiniz, kabul ettiğiniz bir maddenin yeniden oylanmasında şimdi ‘hayır’ diyorsunuz. Bu, vicdanları zorlar. Ben, bunu halkıma anlatırım. 3 ayda ne değişti? Zarara uğratırsak, söyleyin. Pahalıya alıp, birilerine peşkeş çekiliyorsa, ben de karşısında dururum. Buna ‘hayır’ demek, vicdanları zorlar”…

Millet İttifakı Grubu adına söz alan CHP Grup Başkan Vekili Adnan Özkaya, “Bu taşınmaz ile ilgili konu, 2-3 ay önceki toplantıda görüşüldü ve onaylandı. Encümen’e yetki verildi. Tapu işlemlerinden dolayı, söz konusu alanın parsel numarası değiştiği için yeniden gündeme alındı. Daha önce kabul gören madde, şu anda reddediliyor. Bu tutumu anlamak mümkün değil” açıklaması yaptı.

Mevcut 12 dönümlük alanın sadece yüzde 35’inin satılarak, maliyetinin 3 katı gelir elde edileceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “4 milyon vererek satın aldığımız arazinin yüzde 35’ini satıp, 3 katı para kazanacağız. Bu gelir, kimsenin cebine girmeyecek. Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin, Hatay halkına hizmet etmesi için kullanılacak. Geri kalan arazi yine bizim olacak” diyerek, konuyu kamuoyunun vicdanına bıraktığını söyledi.

Başkan Savaş, Cumhur İttifakı Grubu oylarıyla reddedilen satışı, Hatay halkı ile her yerde paylaşacağını, ittifakın belediye meclisindeki tutumunu Hataylılara anlatacağını belirtti.

Meclis’te tartışılan konulardan bir tanesi de, EXPO alanlarında yapılması planlanan Tematik Oyun alanlarının en fazla 25 yıllığına kiraya verilmesi oldu. Söz konusu madde, ilk olarak Cumhur İttifakı Grubu oylarıyla reddedildi. Başkan Savaş, “Arkadaşlar, peşin yargıyla reddetmeyin. İnceleyin, düşünün, sonra kararınızı verin” dedi ve önerge oylamasını ileriye bıraktı.

EXPO’nun; turizme, ticarete ve esnafa katkı vereceğini söyleyen Başkan Savaş, “Esnafımız, turizm ve ticaret sektörümüz zor durumda. EXPO ile şehrimize turist ve yatırımcı çekmek istiyoruz. Siz, burada devletin Encümen’e verdiği yetkiyi reddediyorsunuz” dedi.

Yapılan görüşmeler sonrası, ilgili madde yeniden görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Daire Başkanı Gülseren Malcı, 2020 Mali Yılı Faaliyet Raporu’nu okuyarak Meclis üyelerine sunum yaptı.

 7 stratejik amaç ve 32 stratejik hedef doğrultusunda çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Malcı ve Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, yapılan çalışmalar ile ilgili sorulan sorulara yanıt verdi.

Bu arada Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirmek istediği bazı hizmetlerle ilgili Bakanlıklarla yapılan yazışmaların geciktiğini de ifade etti.

Bununla ilgili somut örnekler veren Savaş, “Kentsel Dönüşüm Projemiz için eski Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile 3 kez görüştük, ancak sonuç alamadık. Biz de Türkiye Cumhuriyeti’nin belediyesiyiz. Biz de bu ülkenin legal siyasi partisinin temsilcisiyiz. Taştan ses geliyor, ama Bakanlıklardan ses gelmiyor” dedi.

Katı atık bertaraf tesisi alanı ve sahillerin temizliği ile ilgili de konuşan Savaş, “Ankara yetki vermezse, nasıl yeni saha kuralım? İnsan sağlığını ilgilendiren bir konu var, ama Bakanlık bize cevap vermiyor. Yetkimiz olmadığı halde, sahillerde temizlik yapıyor, cankurtaran görevlendiriyoruz” dedi.