Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

HAMOK olarak TMMOB Raporunun arkasındayız…

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu Turunçlu Arıtma Tesisi’nin taşınması konusunda Büyükşehir Belediyesinin, TMMOB raporu doğrultusunda hareket etmesi gerektiğine dikkati çekti

HAMOK Dönem Sözcüsü Cem Hüzmeli,  açıklamasında şu şekilde konuştu;

“Defne ilçemizde yer alan Turunçlu Arıtma Tesisinin çözümü konusunda HAMOK olarak, bugüne kadar siyasetten uzak, bilimsellikten ve kamu yararı doğrultusunda tavır koyduk. Bu amaçla şehrin ortasında böyle bir tesisin olmaması ve yerinden kaldırılması konularında Büyükşehir Belediye Başkanımız ile defalarca yapıcı görüşme ve çalışmalar yapılmıştır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; TMMOB Raporu, Arıtma Tesisi’nin taşınması gerekliliğini, teknik, bilimsel ve şehircilik ilkeleri çerçevesinde ortaya koymuştur. HAMOK olarak halen TMMOB Raporunun arkasında durduğumuzu ifade ediyoruz.

Son günlerde Büyükşehir Belediyesinin, TMMOB’nin de karşı çıktığı arıtma tesisinin aynı yerde kurulması konusunda çalışmaların olduğu ve en son ise; mevcut arıtma tesisinin yerine kurulması planlanan arıtma tesisi için Büyükşehir Belediyesinin Meclisten JICA kredi yetkisi aldığını gördük.

TMMOB tarafından hazırlanan rapor sonucunda, tesisin biran önce devre dışı bırakılması ve yeni kurulacak tesisin yerleşim alanının dışında kurulması konusunda görüş bildirilmişti.

HAMOK olarak amacımız, şehircilik ve planlama açısından, mevcut arıtma tesisinin yerinin en verimli nasıl kullanılabileceği, halkımıza en iyi nasıl fayda sağlayacağı gibi, çevresel ve bilimsel açıdan yaklaşım yaparak alanın bu şekilde değerlendirilmesidir.

TMMOB raporu ile yeni kurulması planlanan arıtma tesisinin verimli olmadığı, işletme maliyetlerinin yüksek olduğu, mevcut arıtma tesisi gibi çevreye rahatsızlık vereceği belirtilmişken, gerek HAMOK, gerekse TMMOB tarafından yapılan çalışmaları ve görüşleri yok saymak anlaşılabilmiş değildir.

Yöre halkının ve meslek odalarının talepleri ile TMMOB raporunu yok sayarak bilimin ve tekniğin aksine, aynı yerde arıtma tesisini kurmak kabul edilemez olduğunu ifade ediyoruz.

Tekrar ifade etmek isteriz ki; yapımı ile birlikte Antakya ve Defne ilçesinin 30-40 yıllık bir geleceği etkileyecek böyle büyük bir tesisin planlaması, oldu-bittiye getirilmemeli, teknik, bilimsel ve insan odaklı olacak şekilde planlanmalıdır.

Buradan Büyükşehir Belediyemize çağrımızı yeniliyoruz. Büyükşehir belediyesinin TMMOB raporu doğrultusunda çalışmalarını yönlendirmelerini ve Turunçlu Arıtma Tesisinin mevcut yerinden kaldırılmasını ve alanın yeşil alan olacak şekilde tahsis edilmesini talep ediyoruz. Biz HAMOK olarak; daha önce olduğu gibi bu günde, üzerimize düşen her türlü sorumluluğumuzu yerine getirmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” Şeklinde konuştu.