Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Güzelmansur; yanlış ekonomi politikaları, çarkların dönmesini engelliyor…

Firmaların toplam devreden KDV alacak miktarının 200 milyarı aştığını vurgulayan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur “Yıllardır uygulanan ve üretimi öncelemeyen yanlış ekonomi politikaları, 2018 Ağustos kur krizi ve son olarak da pandemi süreci reel sektörü çok ciddi bir likidite krizine sürükledi.

Reel sektörde borç çevrimi imkânsız hale geldi. Bu durum da ekonomi çarklarının dönmesini engelliyor. Hem reel sektör borç çevrimini hem de ekonomi çarklarını döndürme noktasında devreden KDV alacakları sorununun çözülmesi önemlidir” dedi.

DEVREDEN KDV, TAMAMLAYICI PARA İLE ÇÖZÜLMELİ

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Türkiye’nin en önemli finans sorunlarından biri haline gelen Devreden KDV sorununun kurulacak bir tamamlayıcı para sistemiyle çözülebileceğini söyledi.

            Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle 200 milyarı aşan devreden KDV alacağının ödenmesinin imkânsız olduğunu vurgulayan Vekil Güzelmansur açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Devletin kasasında para kalmadığı ve kamu borçlarının zirve yaptığı bu dönemde devreden KDV sorunu İskandinavların ‘çember takas modeli’ ile çözülebilir. Buna göre Devlet çıkaracağı bir tamamlayıcı parayı alacakları KDV miktarında firmaların hesaplarına elektronik olarak gönderecek.

Belirlenen vade boyunca firmalar bu parayla mal ve hizmet alımlarını gerçekleştirecek, borçlarını ödeyecek. Ve vade sonunda da bu para yine devlete olan borçları ödemekte kullanılacak. Yani devlete geri dönecek. Ekonomik krizlerde likidite kıtlığını aşmak ve ekonominin çarklarını döndürmek için kullanılan bu model Uruguay C3 ve İsviçre WIR tamamlayıcı para sistemlerinin de temelini oluşturur.

Biz de içinde bulunduğumuz kriz ortamında 200 milyarı aşkın alacağı olmasına rağmen likidite krizi içinde olan reel sektörün bu krizini aşmak ve ekonomiyi hareketlendirmek için bu modeli hayata geçirmeliyiz.”