Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Günal: Eğitimciler derhal aşılanmalı…

Öğretmen kuruluşu Eğitim İş’in Hatay Şubesi, bir açıklama yaparak, 1 Haziran’da başlaması öngörülen yüz yüze eğitim öncesi öğretmenlerin acilen aşılanması gerektiğini yeniden gündeme taşıdı.

 Eğitim İş Hatay Şube Yönetimi adına Başkan Mustafa Günal tarafından yapılan açıklamada, aşı tedariki konusunda yıllarca akıldan çıkmayacak bir beceriksizliğe imza attığını öne sürdüğü hükümetin, aşılama gruplarını belirlerken de eğitim emekçilerini önemsemeyerek, eğitime, sarılması zor yaralar açtığını bildirdi.

Gelinen noktada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi/özel toplam 1 milyon 333 bin 122 eğitim çalışanı olmasına rağmen, sadece 499 binine aşı yapılabildiğini bildiren Eğitim İş Şube Başkanı Günal’ın açıklaması özetle şöyle:

“Bu süreçte, çok sayıda eğitim emekçisi kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Eğitim çalışanlarının aşılanmasının tamamlanmamasına ve kapanma sürecinin heba edilmesine rağmen, Milli Eğitim Bakanlığı 16 Mayıs’ta yaptığı yazılı açıklamada, okul öncesi eğitim kurumlarında, özel eğitim okul ve sınıflarında, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, sınava gün sayan 8. ve 12. sınıfların kurslarında ayın 17’si itibariyle yüz yüze eğitime geçileceğini ilan etmiştir. Burada çok önemli olan birkaç nokta vardır…

Okulları koronadan korumanın ve yüz yüze eğitimi başlatmanın tek şartı, öğretmenlerin aşılanması değildir. Okullardaki tüm çalışanların, eğitim emekçilerinin aşılanması şarttır. Ne yazık ki, öğretmenler haricindeki okul çalışanlarının adı, aşılanmayla ilgili ne Milli Eğitim Bakanlığı, ne de Sağlık Bakanlığı tarafından bugüne dek zikredilmiştir. Ayrıca okulların hijyen açısından da güvenli ve periyodik olarak denetlenir hale getirilmesine ilişkin de somut adımlar atılmamıştır. Temizlik malzemelerinin masrafının bile velilere ve öğretmenlere yıkıldığı gerçeği, birçok okulda kadrolu temizlik personelinin bulunmaması da inatla görmezden gelinmektedir.

Öğretmenler için açılan aşı randevuları yetersiz olduğu gibi, plansızdır da. Özellikle 8. ve 12. sınıfların sınav hazırlığı nedeniyle her halükarda açık tutulacağı belliyse, bu sınıflarda ders işleyen eğitimcilerin aşıda neden öncelikli tutulmadığı sorusu cevapsızdır. Yine özel ilgiye muhtaç çocuklarımızın eğitim gördüğü kurumlardaki öğretmenlerimiz de bu süreçte düşünülmemiştir. Oysa bu kurumlarda eğitim gören yavrularımızın birçoğunun öğrenme güçlüğü olması ve temas problemi yaşaması nedeniyle, maske takmayı alışkanlık edinememiştir ve bu kurumlar, öğretmenler için diğer tüm kurumlara göre daha tehlikeli hale gelmiştir.

Eğitim-İş olarak bir kez daha uyarıyoruz… Pandemi süresince eğitimi ikinci plana itip, eğitim emekçilerini aşıda öncelikli tutmadınız. Eğitimi bir uzaktan, bir yüz yüze sürdürerek yapboza çevirdiniz. Birçok öğrencinin eğitimden, birçok öğretmenin de yaşamdan kopmasına yol açtınız. Şimdi pandemideki tablo hala ağır olmasına rağmen, aşılamayı beceremediğiniz eğitimcilerle yüz yüze eğitime geçileceğini ilan ettiniz.

Eğitim çalışanlarının canı ve toplum sağlığı üzerinden zar atmayın! Yüz yüze eğitim, tüm eğitim emekçileri aşılanmadan, canından endişe etmeden insan yetiştirebilecek hale gelmeden başlatılamaz! Açık olacağını ilan ettiğiniz okul ve sınıfların eğitim emekçilerini derhal aşılamanız ve sonrasında bu aşılamayı tüm eğitim camiasına yaymanız şarttır. Aksi her uygulama, cinayetten farksız olacaktır!’’