Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Suriyeli Doğumlar Gündemden Düşmüyor…

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı ve bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı’nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ın önceki günlerde yaptığı  Suriyeli sayısı açıklamalarını yalanlaması ve Hatay Valiliğinin Savaş hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine konuyu meclis gündemine taşıyarak, sayı polemiğinin netleşmesi için Suriyeli doğum sayılarını sordu.Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini ve Hatay’daki nüfusun değişimine dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açıklamaları sonrası gündeme düşen Suriyelilerin artan doğum sayıları gündemden düşmüyor.

Hatay’da su, çöp, kanalizasyon, yeşil alan ve eğitim konularında sıkıntıların baş gösterdiğini ve Suriyeliler için de ekstra hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın AKP’li bürokratlar tarafından haksız yere suçlandığını belirten Suzan Şahin konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, ‘‘Hatay’ın önemli bir sorunu barındırdığı Suriyeli mülteci nüfusudur. Nüfusu 1 milyon 670 bin olan Hatay ilimizde resmi verilere göre 500 bin civarında yani nüfusun yaklaşık %30’su, gayri resmi verilere göre ise 800 binin üzerinde Suriyeliyi barınmaktadır. Yaklaşık her 3 kişiden birinin Suriyeli olduğu Hatay ilimizde, doğumların %75’ini Suriyeli kadınların yaptığı yeni doğan her 4 bebekten 3’ünün Suriye kökenli olduğu iddiaları ile kamuoyu gündemine gelen Hatay ili, Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Suriyeli nüfusunun (433.182 kişi) en yüksek olduğu iller arasında 3. sıradadır. Yabancı gelinlerin en çok Suriyeli olduğu Hatay’da 11 ayda bir doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeliler olduğu iddia edilmektedir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının 450 bin civarında olduğu belirtti.

Aradan geçen 2,5 yıldan sonra geçen hafta 17 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çıkıp 754 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Sayılar yalan söylemez, her şey ortada. Önlem alınmazsa 10-15 sene sonra Suriyeli belediye başkanları, muhtarlar, milletvekilleri göreceğiz. Kendi illerimizde azınlık durumuna düşeceğiz. Bu sorumsuzluk AKP’nin eseridir. Milli güvenlik meselesi haline gelen Suriyeliler meselesine derhal bir çözüm bulunmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.

SAĞLIK VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI FARKLI SAYI SÖYLÜYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay’da doğan her 4 çocuktan 3’nün Suriyeli olduğunu ve 12 yıl sonra Hatay’ın Suriyeli bir başkana teslim edilebileceğini söylemişti.

SURİYELİ DOĞUMLARI GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı ve bakanlık sözcüsü İsmail Çataklı’nın Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş’ın önceki günlerde yaptığı Suriyeli sayısı açıklamalarını yalanlaması ve Hatay Valiliğinin Savaş hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine konuyu meclis gündemine taşıyarak, sayı polemiğinin netleşmesi için Suriyeli doğum sayılarını sordu.

Suriyeli nüfus artışının şehrin geleceğini kritik noktalara sürüklediğini ve Hatay’daki  nüfusun değişimine dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın açıklamaları sonrası gündeme düşen Suriyelilerin artan doğum sayıları gündemden düşmüyor.

Hatay’da su, çöp, kanalizasyon, yeşil alan ve eğitim konularında sıkıntıların baş gösterdiğini ve Suriyeliler için de ekstra hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın AKP’li bürokratlar tarafından haksız yere suçlandığını belirten Suzan Şahin konuyla ilgili TBMM Başkanlığına sunduğu önergesinde, ‘‘Hatay’ın önemli bir sorunu barındırdığı Suriyeli mülteci nüfusudur. Nüfusu 1 milyon 670 bin olan Hatay ilimizde resmi verilere göre 500 bin civarında yani nüfusun yaklaşık %30’su, gayri resmi verilere göre ise 800 binin üzerinde Suriyeliyi barınmaktadır. Yaklaşık her 3 kişiden birinin Suriyeli olduğu Hatay ilimizde, doğumların %75’ini Suriyeli kadınların yaptığı yeni doğan her 4 bebekten 3’ünün Suriye kökenli olduğu iddiaları ile kamuoyu gündemine gelen Hatay ili, Geçici Koruma Kapsamında Bulunan Suriyeli nüfusunun (433.182 kişi) en yüksek olduğu iller arasında 3. sıradadır. Yabancı gelinlerin en çok Suriyeli olduğu Hatay’da 11 ayda bir doğum yapan, 6 yılda 6 çocuk yapan Suriyeliler olduğu iddia edilmektedir. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 19 Eylül 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, Türkiye’de doğan Suriyeli bebek sayısının 450 bin civarında olduğu belirtti. Aradan geçen 2,5 yıldan sonra geçen hafta 17 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çıkıp 754 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini söyledi. Sayılar yalan söylemez, her şey ortada. Önlem alınmazsa 10-15 sene sonra Suriyeli belediye başkanları, muhtarlar, milletvekilleri göreceğiz. Kendi illerimizde azınlık durumuna düşeceğiz. Bu sorumsuzluk AKP’nin eseridir. Milli güvenlik meselesi haline gelen Suriyeliler meselesine derhal bir çözüm bulunmalıdır.’’ ifadelerini kullandı.

SAĞLIK VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI FARKLI SAYI SÖYLÜYOR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay'da doğan her 4 çocuktan 3’ünün Suriyeli olduğunu ve 12 yıl sonra Hatay’ın Suriyeli bir başkana teslim edilebileceğini söylemişti.