Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Eskiocak,”Transit Geçiş Belgesi Kotaları” ile ilgili konuştu…

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) davetlisi olarak Pazartesi günü Hatay’a gelen Romanya Büyükelçisi Stefan Tinca ile Romanya Gaziantep Fahri Konsolosu Coşkun Solak, önceki gün nakliye sektörü temsilcileri ile ihracatçılarla bir araya geldi. ATSO ev sahipliğindeki buluşmada Romanya Büyükelçisine, ücretsiz transit geçiş kotaları soruldu.

Romanya Büyükelçisi Stefan, Romanya-Türkiye ekonomik ilişkilerinin, 2021 yılını, pandemiye rağmen zarar görmeden geçirdiğini kaydetti. Tinca, Romanya’daki iş imkanları, yatırım teşvikleri ve Romanya’da yatırım yapmak isteyen iş insanlarını bekleyen fırsatlarla ilgili olarak da ATSO üyelerini bilgilendirdi.

Oda Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, toplantıda, Romanya ile ticaret yapan üyelerin en büyük sorunlarından biri olan “Transit Geçiş Belgesi Kotaları” ile ilgili yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Transit geçiş belgesi kotaları, iki ülke yetkilileri arasında düzenlenen Kara Ulaştırma Karma (KUKK) toplantılarında tespit edilmekte olup, 09.05 2018 tarihinde gerçekleştirilen KUKK toplantısında ücretsiz transit geçiş belgesi kotası 55.000 adet, ücretli transit geçiş belgesi kotasının ise 23.000 adet olarak belirtildiği kaydedilmiştir.

Belirlenen ücretsiz transit geçiş kotası belgesi, önceki yıllarda Romanya üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalar için ihtiyaca cevap vermekteydi. Ancak Macaristan’da yaşanan transit geçiş sorununun 2021 yılı başından itibaren çözülmesine bağlı olarak yaşanan güzergâh değişikliğiyle, transit taşımalar Romanya üzerine kaymıştır.

Söz konusu güzergah değişikliğine bağlı olarak, Romanya’yı transit geçen taşımalarda geçiş belgesi kullanımının önceki yıla göre önemli oranda (0/0 44) artış göstermesi nedeniyle, Romanya ile teati edilen geçiş belgesi kotasının yetersiz kalacağı ön görülmektedir. Dolayısıyla, ücretsiz transit geçiş belgesi kotasının ihtiyaca cevap verecek düzeye, asgari 75.000 adete yükseltilmesi gerektiği ile ilgili Odamızın talebini Romanya Büyükelçisine ilettik.”