Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

ATSO: Arabistan’a ithalat durursa Ekonomi olumsuz etkilenir…

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Suudi Arabistan’ın Türk menşeli ürünleri boykot ettiğini, kendi ülke iş insanlarına da Türk ürünleri ithal etmeyeceklerine dair taahhütler imzalattığını duyurdu. ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay’ın yılda 165 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiği Suudi Arabistan’daki son gelişmelerle ilgili Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a mektup yazdı.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin’in uyarı mektubu şöyle:

“Dış ticaret ve lojistik konularında faaliyet gösteren üyelerimizden Odamıza gelen bilgiler, Suudi Arabistan’ın, Türk menşeli ürünlerin ithalatını engellemek amacıyla kendi vatandaşlarından ‘bir daha Türk ürünlerinin ithalatını yapmayacaklarını belirten bir taahhüt aldığı’ ve Ağustos ayı içinde Türkiye’den yapılan ithalatı tamamen durduracağı şeklindedir.

Suudi’ye 2019 İhracatı 3,1 Milyar Dolar

Türkiye’nin, Suudi Arabistan ile olan ihracat rakamlarına baktığımızda, 2018 yılında 2 milyar 556 milyon dolar iken, 2019 yılında bu rakam % 21 artarak 3 milyar 103 dolar olmuştur. Hatay, 2019 yılında, Suudi Arabistan’a yılsonu itibariyle, bir önceki yıla oranla % 5 düşüş ile 164 milyon dolar ihracat gerçekleştirmiştir. 2020 yılı ilk altı ay verilerine baktığımızda ise bu rakam 72 milyon dolar olmuştur. Tüm veriler düşüldüğünde, Suudi Arabistan’ının Türk ürünlerine karşı uyguladığı kısıtlamanın, ülke ve Hatay ili ekonomisini olumsuz etkileyeceği görülmektedir. Konuyla ilgili girişimlerde bulunarak, sorunun çözülmesi hususunu önemle arz ederim.”