Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Chp’den Akaryakıt istasyonları için araştırma önergesi…

CHP akaryakıta ardı ardına gelen zamlar ve sabit kar marjı uygulamasıyla çoğunluğu kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olan akaryakıt istasyonlarının sorunları için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ve 23 milletvekilinin imzasını taşıyan araştırma önergesinde “akaryakıt istasyonlarını kapanmaya sürükleyen başta kar marjı olmak üzere tüm sorunlarını her yönüyle araştırmak, bu sorunların önüne geçmek için ihtiyaç duyulan tüm yasal düzenlemeleri belirlemek amacıyla” Meclis Araştırması açılması istendi.

HER BİR İSTASYON ZARAR EDİYOR, ZARARLARI 60-80 BİN ARASINDA

Akaryakıt istasyonlarının pandemi, ekonomik kriz, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam yapılması ve akaryakıt sektöründeki yanlış uygulamalar nedeniyle zor bir dönemden geçtiği belirtilen önergede şu ifadelere yer verildi:

“Özellikle 2005 yılında EPDK tarafından alınan bir kararla, 17 yıldır uygulamada olan sabit kâr marjı, bugün akaryakıt istasyonlarını kapanma noktasına getirmiştir. Bahsedilen olumsuz gelişmeler sonucunda akaryakıt istasyonlarının kâr payları %60 oranında düşmüştür. Diğer taraftan da giderleri oldukça yükselmiştir.

Son dönemlerde akaryakıt istasyonlarının personel giderleri % 52, elektrik giderleri %133, kredi kartı ile yapılan satışlar için bankalara ödenen POS komisyonu giderleri ve işletme giderleri % 98, elektronik sistemlerle yapılan satışlar giderleri de % 102 oranında artmıştır. Kâr marjı sabit kalırken giderleri katlanarak artan akaryakıt istasyonlarının günde 10 bin litrelik satış yapması halinde elde ettiği % 4.37’lik brüt kâra karşın katlandığı brüt gideri % 7,71 olmaktadır.

Dolayısıyla bu istasyonlar %3.34 zarar etmektedir. Daha net rakamlarla ifade etmek gerekirse bu akaryakıt istasyonları 60 bin ila 80 bin arasında zarar etmektedirler. Bu tablo akaryakıt istasyonlarının faaliyetlerine devam etmesini imkânsız hale getirmektedir. Kaldı ki ülkemizde bayi satış ortalaması 3 bin litre civarındadır. Bu da akaryakıt istasyonlarının 3’te 1’inin kapanması tehlikesini ortaya çıkarmaktadır.”

KAPANIRLARSA DOĞRUDAN 250 BİN, DOLAYLI 1 MİLYON İNSANIMIZ EKMEKSİZ KALIR

Önergenin ilk imza sahibi olan Güzelmansur “Hem Hazine’nin önemli bir vergi kaybına uğramaması, hem de 250 bin insanımızın işsiz, yaklaşık 1 milyon insanımızın gelirsiz kalmaması açısından, akaryakıt istasyonlarının başta sabit kâr marjı olmak üzere tüm sorunlarının Meclis çatısı altında kurulacak bir komisyonla araştırılması, bu sorunlara kalıcı ve etkin çözümler üretilmesi önem kazanmaktadır” dedi.