Hatay, Antakya, Defne, Samandağ, Arsuz Radyosu Dinle

Başkan Tıraş: Pandemi döneminde okullarda sağlıkla ilgili tüm önlemler alınmalı…

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, salgın günlerinde eğitime dikkat çekti, MEB başta olmak üzere sorumluluğu olan tüm kurumları bu hususta yeniden düşünmeye davet etti. Gelinen aşamanın var olan durumu yeniden değerlendirmeyi zorunlu hale getirdiğini dün sendika binasında düzenlediği toplantıda söyleyen Tıraş, MEB’in hızla sendikalarla bir araya gelmesinin, Cumhurbaşkanlığı genelgesinin nasıl uygulanacağı ve bundan sonra sürecin nasıl devam edeceğine ilişkin bir yol haritası oluşturmasının önemine vurgu yaptı.

Yüz yüze eğitimin başlaması eğer gerçekten isteniyorsa sağlıkla ilgili tüm önlemlerin tam olarak alınmasının gerekliliğine dikkat çeken Tıraş, yetersiz önlemler, niyetten öteye geçmeyen tavsiyeler ve sadece maske takarak salgınla mücadele edilemeyeceğinin açık olduğunu ifade etti.

Okula girişlerde ateş ölçümü yapılmalı…

Yaklaşık olarak bir milyon öğretmenin mesleki çalışmaların yüz yüze yapılması kararı gereği, uzun bir aradan sonra pazartesi günü itibarı ile okullarına döndüğünü belirten Tıraş, salgının geldiği aşamanın ciddiyeti, yeni vaka sayılarının sürekli artıyor olmasının yarattığı kaygı ve tüm uyarılara rağmen mesleki çalışmaların yüz yüze değil çevrimiçi yapılmasına dair çabalarının karşılık bulmadığını bildirdi.

Salgın koşullarında okullarda, kendilerini en fazla kaygılandıran konunun alınması gereken önlemler olduğunu söyleyen Tıraş, açıklamasında şunlara yer verdi: “Günler, hatta haftalar boyunca alınması gereken önlemlerin neler olduğunu ifade etmiştik. Bir daha tekrar ediyoruz; öğretmenlere ücretsiz haftalık test yapılmalı, okula girişlerde ateş ölçümü yapılmalı, derslikler, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri için fiziki mesafeyle ilgili önlemler alınmalı, temizlik ve dezenfektan için bütçe ve bu işleri yapacak yeterince personel alınmalı, okul giriş ve çıkışları ve teneffüslerde gerekli düzenlemeler yapılmalı, okul servisleri ile ilgili gerekli düzenlenme sağlanmalı, seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama yapılmalı, ders içerikleri ve ders araçları yeni normale hazır hale getirilmeli, okullara sağlık personeli görevlendirilmelidir.

Biz öğretmenler, okulların bir an önce açılmasını ve yeniden öğrencilerimizle bir araya gelmeyi, onların gözlerinin içine bakarak sınıfta olmayı istiyoruz. Biliyoruz ki hiçbir uzaktan eğitim deneyimi öğrencinin gözündeki ışıltıyı, öğretmenin yüzündeki gülümsemeyi içermez.”

Tüm bilgiler şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşılmalı…

Yaptıkları uyarıların, ortaya koydukları önerilerin ve yönelttikleri eleştirilerin toplumsal sorumlulukları gereği olduğunu söyleyen Tıraş, “Salgınla mücadelede başarılı olmak için öncelikle alınacak tüm önlemelerde ve atılacak adımlarda halk sağlığını ve toplum yararını esas almak gerekmektedir. Birkaç gündür İzmir, İstanbul, Edirne, Rize, Mersin, Bursa, Çorum, Adana, Denizli, Diyarbakır gibi illerden öğretmenlerimizin Covid 19 pozitif vaka haberleri gelmeye başladı. Bu haberler ne yazık ki kaygılarımızı haklı çıkardı.

İllerden gelen bilgiler, artan vaka sayıları ve 25 Ağustos 2020 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kurumlarında çalışanların uzaktan ve dönüşümlü çalışmalarına olanak sağlayan genelge bize salgında gelinen durumun ciddiyetini açık bir şekilde göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumların bu dönemde tüm bilgileri şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir” dedi.